Lex: Fed

Όταν οι αποπληθωριστικές ανησυχίες υποχώρησαν και η αμερικανική οικονομία άρχισε να παράγει ξανά θέσεις εργασίας, δεν είχε νόημα πια η παραμονή των επιτοκίων στο 1%. Οπότε, η Federal Reserve είχε εύκολο έργο, προχωρώντας σε συνεχόμενες αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο, αυτή η χρονιά ενδέχεται να αποδειχθεί μεγαλύτερη πρόκληση.

To εύκολο κομμάτι αποτελεί ήδη παρελθόν. Όταν οι αποπληθωριστικές ανησυχίες υποχώρησαν και η αμερικανική οικονομία άρχισε να παράγει ξανά θέσεις εργασίας, δεν είχε νόημα πια η παραμονή των επιτοκίων στο 1%.

Ύστερα από ξεκάθαρες ενδείξεις, η Fed τα ενίσχυσε τον Ιούνιο του 2004. Έκτοτε, τα αυξάνει κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίασή της, μεταξύ των οποίων και αυτή της Τετάρτης. Οι επενδυτές δεν έδειξαν να επηρεάζονται. Εν τω μεταξύ, στο διάστημα αυτό το χρηματιστήριο έχει ενισχυθεί και έχει υποχωρήσει το δολάριο και η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου.

Αυτή η χρονιά ενδέχεται να αποδειχθεί μεγαλύτερη πρόκληση για τη Fed. Καθώς οι αποφάσεις της θα είναι πιο ισορροπημένες και καθοδηγούμενες από τα μακροοικονομικά δεδομένα, θα είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Οι δύο επόμενες συνεδριάσεις θεωρείται από πολλούς ότι θα φέρουν τα επιτόκια στο 3% μέχρι τον Μάιο. Από εκεί και μετά, εάν παραμείνει ο ελεγχόμενος πληθωρισμός και η ισχυρή ανάπτυξη, θα κυριαρχήσει η διαμάχη αναφορικά με το ποιο είναι το ουδέτερο επίπεδο των επιτοκίων.

Εάν, για παράδειγμα, η Fed συνεχίσει να κινείται επιθετικά, ενισχύοντας τα επιτόκια προς το 4%, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ θα πρέπει να ενισχυθεί από τα τρέχοντα επίπεδα του 4,14% για να αποφευχθεί η υπερβολική συρρίκνωση της καμπύλης αποδόσεων. Ένα τέτοιο σενάριο θα αρχίσει να επηρεάζει όντως το κόστος δανεισμού για εταιρίες και καταναλωτές.

Μέχρι τώρα, ο λόγος των αυξήσεων των επιτοκίων ήταν η σταδιακή απομάκρυνση της υπερβολικά φιλόξενης νομισματικής πολιτικής. Όμως, η Fed θα πρέπει να κλείσει σύντομα τον αυτόματο πιλότο. Οι επενδυτές θα δυσκολευθούν να αγνοήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων, εάν συνεχιστούν και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v