Οι συνεδριάσεις της Fed αποκτούν ενδιαφέρον

Σε κάθε μια από τις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις της, η Federal Reserve ενίσχυσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και δήλωσε πως θα συνεχίσει να ”σφίγγει” τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ, ”σε ένα ρυθμό που πιθανότατα θα είναι μετριασμένος”. Ωστόσο, η συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, αναμένεται να είναι πιο ενδιαφέρουσα.

του Andrew Balls στην Ουάσινγκτον

Σε κάθε μια από τις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις της, η Federal Reserve ενίσχυσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και δήλωσε πως θα συνεχίσει να ”σφίγγει” τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ, ”σε ένα ρυθμό που πιθανότατα θα είναι μετριασμένος”.

Με την πορεία των επιτοκίων να είναι τόσο πολύ ξεκάθαρη και το λεξιλόγιο να μην εμφανίζει αλλαγές, οι αγορές άρχισαν να μην ασχολούνται με τις συνεδριάσεις, κάτι που επιθυμούν και ορισμένα μέλη της Federal Open Market Committee, της επιτροπής της Fed που καθορίζει την πολιτική των επιτοκίων.

Η συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, όπως αποφαίνονται τόσο τα μέλη της επιτροπής της Fed όσο και οι αναλυτές της αμερικανικής αγοράς, αναμένεται να είναι πιο ενδιαφέρουσα.

Όντως, τα επιτόκια αναμένεται να ενισχυθούν πάλι κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,5% και οι συνοδευτικές δηλώσεις δεν αναμένεται να εμφανίζουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες.

Όμως το έργο της Fed στην δημοσιοποίηση των προθέσεών της -βασική ένδειξη για τις αγορές- γίνεται πιο δύσκολο. Με την εικόνα στο νομισματικό μέτωπο να είναι λιγότερο σαφής, υπάρχει διαμάχη εντός της Fed για το αν θα αρχίσει να λέει λιγότερα στη συνοδευτική δήλωση, ή αν θα προβεί σε ξεκάθαρη στοχοθεσία για τον πληθωρισμό.

Από πλευράς φρασεολογίας, πρόκειται για μια επιλογή μεταξύ ποιοτικής καθοδήγησης, όπως λ.χ. ο ”μετρημένος ρυθμός αύξησης”, ή μια διαφορετική ένδειξη, με την κατηγορηματική περιγραφή της σταθερότητας τιμών που προσπαθεί να πετύχει η Fed.

Θεωρείται εντελώς απίθανο να υιοθετήσει η Federal Reserve, στόχο πληθωρισμού, όπως κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας, τουλάχιστον όσο είναι πρόεδρος ο Alan Greenspan. Όμως, δεν αποκλείεται μια ξεκάθαρη επίσημη τοποθέτηση για τον πληθωρισμό, ώστε να διαμορφωθούν οι προσδοκίες της αγοράς.

”Εάν ορισμένα μέλη προσβάλλονται από την ορολογία ’’στόχος’’, τότε το αποκαλούν απλώς, ’’ορισμό’’”, επισημαίνει ο Paul McCulley, αναλυτής της Pimco.

Στην παρούσα φάση, η πλειοψηφία των επενδυτών προσδοκά τα αμερικανικά επιτόκια στο 3,5% μέχρι το τέλος του έτους.



© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v