Το Κογκρέσο εναντιώνεται στο deal ΙΒΜ-Lenovo

Η εξαγορά της μονάδας ηλεκτρονικών υπολογιστών της ΙΒΜ από τη Lenovo, τη μεγαλύτερη εταιρία υπολογιστών της Κίνας, τέθηκε υπό αμφισβήτηση, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου ισχυρίστηκαν ότι η πώληση ενδέχεται να απειλήσει τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

της Stephanie Kirchgaessner και του Edward Alden στην Ουάσινγκτον και του Μure Dickie στο Πεκίνο

Η εξαγορά της μονάδας ηλεκτρονικών υπολογιστών της ΙΒΜ από τη Lenovo, τη μεγαλύτερη εταιρία υπολογιστών της Κίνας, τέθηκε υπό αμφισβήτηση την Τετάρτη, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου ισχυρίστηκαν ότι η πώληση ενδέχεται να απειλήσει τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Μια τριάδα προέδρων επιτροπών του Κογκρέσου, υπό την καθοδήγηση του Duncan Hunter, προέδρου της επιτροπής οπλικών συστημάτων, ζήτησε συνολική στρατηγική αναθεώρηση της πώλησης, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να καταλήξει σε μεταφορά στρατιωτικής τεχνογνωσίας στο Πεκίνο.

Η συμφωνία του περασμένου μήνα για αγορά του τμήματος προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών της IBM από τη Lenovo έναντι 1,75 δισ. δολ. θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη διασυνοριακή εξαγορά από κινεζική επιχείρηση.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν συνολική επανεξέταση του ζητήματος από την επιτροπή ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ, έναν φορέα που εκτιμά την ασφάλεια και τους οικονομικούς κινδύνους των εξαγορών αμερικανικών εταιριών από ξένους ομίλους.

Σε μια επιστολή προς τον John Snow, υπουργό Οικονομικών και πρόεδρο της επιτροπής ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ, τονίζουν ότι η συμφωνία ενδέχεται να καταλήξει σε πέρασμα αμερικανικής τεχνολογίας και επιχειρηματικών μονάδων στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης. Στην καλύτερη περίπτωση, μια εκτεταμένη αναθεώρηση θα αναγκάσει τις δύο εταιρίες σε συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να καθησυχάσουν τις ανησυχίες για το deal.

Εάν η αμερικανική κυβέρνηση αποφασίσει να μπλοκάρει τη συμφωνία, θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα στις φιλοδοξίες της Lenovo, η οποία επιθυμεί να καθιερωθεί ως πολυεθνική εταιρία, πετυχαίνοντας τις οικονομίες κλίμακος και τις χρηματοοικονομικές πηγές που απαιτούνται για να ανταγωνιστεί τις εταιρίες του κλάδου.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης εκτείνονται πολύ παραπέρα από τη Lenovo. Τόσο το Πεκίνο όσο και οι υπόλοιπες κινεζικές επιχειρήσεις θα το αντιμετωπίσουν πιθανότατα ως ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι οι ΗΠΑ θα απαγορέψουν την παρουσία ξένων σε επιχειρήσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Οι αντιρρήσεις του κ. Hunter και του Henry Hyde, προέδρου της επιτροπής διεθνών σχέσεων, αποτελούν σοβαρή απειλή για το deal. Ο κ. Hunter, ο οποίος έχει ισχυρούς συμμάχους μέσα στο Πεντάγωνο, ζητά εδώ και καιρό την ενίσχυση των κανονισμών εξαγοράς επιχειρήσεων στρατηγικού ενδιαφέροντος από ξένες εταιρίες.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v