Η παγκόσμια ”πίτα” του investment banking το 2004

Η Citigroup και η JP Morgan έχασαν έδαφος στις προμήθειες από το investment banking πέρυσι, καθώς η Morgan Stanley και άλλες ”αμιγώς” επενδυτικές τράπεζες βελτίωσαν τη θέση τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Dealogic για την παγκόσμια ”πίτα” του investment banking το 2004.

της Lina Saigol στο Λονδίνο και του James Politi στη Νέα Υόρκη

Η Citigroup και η JP Morgan έχασαν έδαφος στις προμήθειες από το investment banking πέρυσι, καθώς η Morgan Stanley και άλλες ”αμιγώς” επενδυτικές τράπεζες βελτίωσαν τη θέση τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Το μερίδιο αγοράς της Citigroup στις προμήθειες που προκύπτουν από πωλήσεις χρέους και μετοχών, εξαγορές και συγχωνεύσεις μειώθηκε από 7,7% το 2003 σε 7,4% πέρυσι, σύμφωνα με την Dealogic, την εταιρία παροχής στατιστικών δεδομένων.

Η JP Morgan είδε επίσης το μερίδιο αγοράς της να μειώνεται από 7,5% σε 7,1% της παγκόσμιας αγοράς.

Στον αντίποδα, το μερίδιο αγοράς της Morgan Stanley ενισχύθηκε από 5,5% το 2003 σε 5,8% πέρυσι, ενώ το μερίδιο της Goldman Sachs μειώθηκε από 6,2% το 2003 σε 6% πέρυσι.

Η Goldman, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμβουλο εξαγορών διεθνώς, κατέγραψε αύξηση των εσόδων της από 2,8 δισ. δολ. το 2003 σε 3,2 δισ. δολ. πέρυσι. Η τράπεζα αποκόμισε 22,9 δισ. δολ. από τις συναλλαγές προϊόντων σταθερού εισοδήματος, νομισμάτων και εμπορευμάτων.

Σε γενικές γραμμές, η παγκόσμια ”πίτα” του investment banking -η οποία περιλαμβάνει τις συναλλαγές στις κεφαλαιαγορές, συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εξαγορές και συγχωνεύσεις και κοινοπρακτικά δάνεια- αυξήθηκε κατά 17%, από 45,6 δισ. δολ. το 2003 σε 53,3 δισ. δολ. πέρυσι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νούμερο στην αγορά μετά τους ”ταύρους” του 2000.

Η ενίσχυση της ”πίτας” οφείλεται εν μέρει στην περυσινή χρηματιστηριακή ανάκαμψη, η οποία βοήθησε στην ενίσχυση των εσόδων από τις κεφαλαιαγορές κατά 27%, στα 14,5 δισ. δολ. Για τρίτο συνεχόμενο έτος, οι αγορές χρέους απέφεραν τα περισσότερα έσοδα, στα 17,1 δισ. έναντι 16,4 δισ. δολ. το 2003.

Τα έσοδα από εξαγορές και συγχωνεύσεις ενισχύθηκαν επίσης κατά 27%, στα 13,3 δισ. δολ. Ωστόσο, καθώς η πλειοψηφία των προμηθειών M&A, καταβάλλεται με την ολοκλήρωση της πράξης, τα έσοδα δεν ευθυγραμμίστηκαν με την ανάκαμψη που καταγράφηκε στις ανακοινωμένες εξαγορές και συγχωνεύσεις, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 50%.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v