Χειρότερη η εικόνα του αμερικανικού ελλείμματος

Η μακροπρόθεσμη εικόνα του ελλείμματος προϋπολογισμού των ΗΠΑ έχει χειροτερέψει σύμφωνα με το μη κυβερνητικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το οποίο δημοσιοποίησε στοιχεία που δείχνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενδέχεται να πιεστεί για να τηρήσει την υπόσχεσή της για μείωση του ελλείμματος κατά το ήμισυ στη δεύτερη θητεία του George W. Bush.

του Christopher Swann στην Ουάσινγκτον

Η μακροπρόθεσμη εικόνα του ελλείμματος του προϋπολογισμού των ΗΠΑ έχει χειροτερέψει σύμφωνα με το μη κυβερνητικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το οποίο δημοσιοποίησε στοιχεία που δείχνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενδέχεται να πιεστεί για να τηρήσει την υπόσχεσή της για μείωση του ελλείμματος κατά το ήμισυ στη δεύτερη θητεία του George W. Bush.

Εξαιρώντας το κόστος του πολέμου στην τρομοκρατία, το προβλεπόμενο έλλειμμα 10ετίας έχει αυξηθεί κατά 500 δισ. δολ., στα 1.364 δισ. δολ.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα ενδέχεται να συρρικνωθεί οριακά το 2005 από 412 δισ. δολ. σε 400 δισ. δολ., εάν περιληφθούν τα επιπρόσθετα κόστη ύψους 30 δισ. δολ. που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις στο Ιράκ. Η κυβέρνηση προέβλεψε την Τρίτη ακόμη υψηλότερο έλλειμμα, στα 427 δισ. δολ. για το 2005, μια εκτίμηση που περιλαμβάνει το κόστος της επιπρόσθετης χρηματοδότησης για τον πόλεμο στην τρομοκρατία.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου αναμένεται να ενταθεί τον επόμενο μήνα. Το Κογκρέσο και ο Πρόεδρος αναμένεται να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα απαλλάσσουν τα νοικοκυριά από την καταβολή του Εναλλακτικού Φόρου (Alternative Minimum Tax).

Μια τέτοια ενέργεια αναμένεται να κοστίσει περίπου 500 δισ. δολ. στην περίοδο 2006-2015. Εάν το κόστος αυτό προστεθεί στο έλλειμμα, ενισχύεται στα 477 δισ. δολ. ή στο 3,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έως το 2009. Το 2004 το έλλειμμα των 412 δισ. δολ. αντιστοιχούσε στο 3,6% του ΑΕΠ της χώρας.

Η εικόνα του ελλείμματος χειροτερεύει ακόμη περισσότερο μετά το 2009 αν ο κ. Bush καταφέρει να επεκτείνει χρονικά τις φορολογικές ελαφρύνσεις της πρώτης θητείας του στο Λευκό Οίκο, εξέλιξη που θα κοστίσει περίπου 1.854 δισ. δολ. την περίοδο 2006-2015.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού τόνισε ότι οι προβλέψεις του θα μπορούσαν να επηρεασθούν από την αμερικανική ανάπτυξη και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στο μεσοδιάστημα.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v