SEC: Χαλαρώνει η νομοθεσία για ξένες εισηγμένες

Η Securities and Exchange Commission αναμένεται να υποδηλώσει χαλάρωμα των απαιτήσεων εισαγωγής για τις ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες θα ήθελαν να αποφύγουν την αμερικανική νομοθεσία εταιρικής διακυβέρνησης.

του Dan Roberts στη Νέα Υόρκη

Η Securities and Exchange Commission αναμένεται να υποδηλώσει χαλάρωμα των απαιτήσεων εισαγωγής για τις ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες θα ήθελαν να αποφύγουν την αμερικανική νομοθεσία εταιρικής διακυβέρνησης.

Ο William Donaldson, πρόεδρος της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής, αναμένεται να μιλήσει σε ημερίδα στο London School of Economics, υποδηλώνοντας αλλαγή στάσης στο ζήτημα, σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές των FT.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί έντονες παρασκηνιακές κινήσεις από επικεφαλής γερμανικών και βρετανικών επιχειρήσεων, οι οποίοι ανησυχούν ότι οι ξένες εταιρίες με μετοχές στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά δεν θα μπορούν να αποφύγουν τα κόστη που συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις Sarbanes-Oxley, ακόμη και αν είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Το βασικό σημείο που έχει προκαλέσει την οργή τους είναι το Άρθρο 404 του Κώδικα, το οποίο απαιτεί από τις διοικήσεις ετήσιες αναφορές για την επάρκεια και την αποδοτικότητα των τμημάτων εσωτερικού ελέγχου.

Οι εταιρίες από το εξωτερικό που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις κοστοβόρες απαιτήσεις από τις 15 Ιουλίου του 2005 και μετά.

Διάφορες ευρωπαϊκές εταιρίες τονίζουν ότι το υψηλό κόστος ξεπερνά τα οφέλη της διατήρησης διπλής εισαγωγής στη Νέα Υόρκη, αλλά η απομάκρυνση είναι ανώφελη, διότι η SEC συνεχίζει να ζητά συμμόρφωση από κάθε εταιρία με πάνω από 300 Αμερικανούς μετόχους, μια ”παγίδα” που δύσκολα μπορεί να αποφευχθεί από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Αν και επισημαίνει τη σημαντικότητα του Άρθρου 404 ως ”χρυσής” σταθεράς για τους επενδυτές, ο κ. Donaldson φέρεται πρόθυμος να συμβιβαστεί, παρέχοντας ευκολότερη οδό διαφυγής για τις ξένες επιχειρήσεις.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v