”Χρυσωρυχείο” για τους investment bankers η GE

Η General Electric, η μεγαλύτερη επιχείρηση του κόσμου από πλευράς κεφαλαιοποίησης, απέφερε περισσότερες προμήθειες στις επενδυτικές τράπεζες, από deals και επενδύσεις, από κάθε άλλη επιχείρηση, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας αναλύσεων Dealogic. Ποιες εταιρίες και ποιοι κλάδοι έκαναν πλουσιότερους τους investment bankers.

της Lina Saigol

Οι investment bankers που έλαβαν υψηλά bonus πέρυσι θα γνωρίζουν σύντομα ποιους διευθύνοντες συμβούλους θα πρέπει να ευχαριστήσουν για την ενίσχυση των εσόδων τους.

Η General Electric, η μεγαλύτερη επιχείρηση του κόσμου από πλευράς κεφαλαιοποίησης, απέφερε περισσότερες προμήθειες στις επενδυτικές τράπεζες, από deals και επενδύσεις, από κάθε άλλη επιχείρηση, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας αναλύσεων Dealogic, η οποία δημοσιοποιείται εντός της εβδομάδας.

Ο αμερικανικός όμιλος, οι δραστηριότητες του οποίου κυμαίνονται από την κατασκευή μηχανών αεροσκαφών έως τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, απέφερε έσοδα 454 εκατ. δολ. στους οικονομικούς συμβούλους του πέρυσι, από deals όπως η εξαγορά της βρετανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Amersham έναντι 5,7 δισ. στερλινών.

Τα έσοδα από την GE είναι κατά 116% υψηλότερα από τη δεύτερη εταιρία-χρυσωρυχείο για τις επενδυτικές τράπεζες, τη Sanofi-Aventis, η οποία απέφερε έσοδα 210 εκατ. δολ. στους οικονομικούς συμβούλους της. Τα περισσότερα από αυτά προήλθαν από την περυσινή επιθετική εξαγορά της γαλλογερμανικής Aventis.

Mια ακόμη εταιρία που βοήθησε τις τραπεζίτες να ενισχύσουν τις ετήσιες απολαβές τους ήταν η Enel. Οι τραπεζίτες αποκόμισαν 194 εκατ. δολ. από τον ιταλικό όμιλο κοινής ωφελείας πέρυσι, η μεγαλύτερη μερίδα εκ των οποίων προήλθε από προμήθειες που σχετίζονται με την κεφαλαιαγορά, όπως τη διάθεση πακέτου μετοχών της εταιρίας από την ιταλική κυβέρνηση.

Η βρετανική Invensys, η οποία υλοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα επαναχρηματοδότησης στο Σίτι του Λονδίνου πέρυσι, βρίσκεται 12η στη σχετική κλίμακα. Οι επενδυτικές τράπεζες που τη βοήθησαν να ολοκληρώσει το σχεδιασμό αποκόμισαν 108 εκατ. δολ.

Παραδοσιακά, οι προμήθειες από τις συγχωνεύσεις διαμορφώνονται κατά μέσο όρο σε ένα ποσοστό μεταξύ 0,75% και 1% της αξίας της συμφωνίας. Όμως, οι προμήθειες που σχετίζονται με την απορρόφηση κεφαλαίων κυμαίνονται μεταξύ 2,5% - 7% της αξίας της συναλλαγής.

Τα deals του χρηματοοικονομικού κλάδου κυριάρχησαν, κρατώντας απασχολημένους τους τραπεζίτες πέρυσι, με προμήθειες της τάξεως των 14,7 δισ., ποσόν που αντιστοιχεί στο 28% των συνολικών εσόδων των επενδυτικών τραπεζών. Σημαντική πηγή εσόδων αποτέλεσε και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και της κτηματαγοράς.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v