Ασχημο ξεκίνημα στο έτος για την τεχνολογία

Η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, έχει ήδη ξεχωρίσει ο βασικός κλάδος ανησυχίας: ο τεχνολογικός κλάδος. Ποιοι προβάλλουν ως λόγοι ανησυχίας. O Philip Coggan αναλύει.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, έχει ήδη ξεχωρίσει ο βασικός κλάδος ανησυχίας: ο τεχνολογικός κλάδος.

Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο από την Qualcomm, την εταιρία ασύρματης τεχνολογίας, συνεχίστηκαν με την EBay, την εταιρία ηλεκτρονικών δημοπρασιών, η οποία δεν ευθυγραμμίστηκε με τις εκτιμήσεις κερδοφορίας, και το ”γλυκό έδεσε” με την προειδοποίηση της Motorola. Ένας από τους βασικούς προμηθευτές της Nokia, η εταιρία Perlos, απλώς προσέθεσε το ”κερασάκι” εκδίδοντας προειδοποίηση κερδοφορίας.

Οι λόγοι ανησυχίας είναι κυρίως δύο. Ο πρώτος είναι ότι οι καταναλωτές παγκοσμίως ενδέχεται να χάνουν την όρεξή τους για αγορές σε συγκεκριμένα τεχνολογικά προϊόντα. Τα κινητά τηλέφωνα είναι το πιο προφανές προϊόν από αυτά, αλλά είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η Sony, ο κολοσσός των καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών, εξέδωσε επίσης προειδοποίηση κερδοφορίας, επικαλούμενη μείωση των τιμών βασικών προϊόντων της.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η επιβράδυνση στην Ασία, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας τεχνολογικής παραγωγικής διαδικασίας. Μια επισκόπηση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ιαπωνία με αδύναμα αποτελέσματα, η μείωση των εισαγωγών της Κίνας και η υποχώρηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στο Χονγκ Κονγκ αποτελούν ανησυχητικές ενδείξεις.

Το πρώτο τρίμηνο του 2004 ήταν κακό για τις τεχνολογικές μετοχές, αλλά αντισταθμίστηκε από το δυνατό ράλι κατά τους τελευταίους μήνες. Οι αποτιμήσεις είναι ακόμη υψηλές, παρά τη μακροχρόνια ύφεση στον κλάδο από το 2000 έως το 2003.

Πολλές μετοχές του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq διαπραγματεύονται με Ρ/Ε της τάξεως του 35-40, ενώ το Ρ/Ε της ΕBay πριν από το ξεπούλημα της προηγούμενης εβδομάδας δεν απείχε πολύ από το 100. Αυτό υποδηλώνει μεγάλη αισιοδοξία για τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές του τεχνολογικού κλάδου.

Ο Ben Rogoff, διαχειριστής κεφαλαίων με ειδίκευση στην τεχνολογία, της Polar Capital, επισημαίνει ότι ”οι επενδυτές είχαν τοποθετηθεί με βάση ένα πολύ καλό τέταρτο τρίμηνο και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα εμφανίζονται μεικτά. Οι χριστουγεννιάτικες πωλήσεις ήταν απογοητευτικές”.

Ωστόσο, τονίζει την αντίθεση μεταξύ της επιτυχίας της Apple, η οποία έχει ξεπουλήσει το iPod, και της Sony, τα minidisk players και οι κάμερες της οποίας δεν είναι πλέον δημοφιλή.

Παρομοίως, ο Rofogg επισημαίνει ότι η κινεζική ζήτηση μπορεί να είναι μικρότερη σε ορισμένους τομείς, αλλά σε κάποιους άλλους εμφανίζεται βελτιωμένη. ”Φαίνεται πως ετοιμάζονται για τη νέα γενιά τεχνολογίας και έχουν σταματήσει να αγοράζουν τα παλιότερα είδη”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v