Προσοχή στο δολάριο!

Το σοκ της περασμένης εβδομάδας με τα επίπεδα-ρεκόρ του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος φαίνεται να έχει ξεχαστεί. Το δολάριο κινείται κοντά σε υψηλά επίπεδα διμήνου έναντι του ευρώ και του γεν. Όμως, το ζήτημα είναι οι επιπτώσεις των τάσεων του δολαρίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ο Philip Coggan αναλύει.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Το σοκ της περασμένης εβδομάδας με τα επίπεδα-ρεκόρ του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος φαίνεται να έχει ξεχαστεί. Το δολάριο κινούνταν κοντά σε υψηλά επίπεδα διμήνου έναντι του ευρώ και του γεν την Τετάρτη, καθώς τα στοιχεία έδειχναν ότι οι ξένοι εμφανίζονταν ακόμη πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμα.

Οι καθαρές εισροές κεφαλαίων διαμορφώθηκαν σε 81 δισ. δολ. το Νοέμβριο, πολύ πάνω από το εμπορικό έλλειμμα των 60,3 δισ. δολ. Σαφώς, οι ζημιές που υπέστησαν όλες οι δολαριακές κατηγορίες επενδύσεων δεν αποθάρρυναν τους ξένους επενδυτές.

Ίσως το ράλι του δολαρίου να οφείλεται στις αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές μεταξύ Federal Reserve και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού στις ΗΠΑ είναι ήδη υψηλότερα από την Ευρώπη και η ”ψαλίδα” φαίνεται να διευρύνεται εφέτος.

Επίσης, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχουν premium απόδοσης έναντι των γερμανικών bunds. Ακόμη, ίσως οι επενδυτές να προσελκύονται από τις ανώτερες προοπτικές της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης, είτε σε βραχυπρόθεσμο είτε σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι οι επιπτώσεις του δολαρίου στις υπόλοιπες αγορές. Οι μετοχικές αγορές εμφανίζουν στασιμότητα μέχρι στιγμής εφέτος. Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στη νευρικότητα για τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου των εταιριών ή στην ανάκαμψη της πετρελαϊκής τιμής, το οποίο ξεπέρασε εκ νέου τα 49 δολ. το βαρέλι την Τρίτη, καθώς χειροτέρεψαν οι καιρικές συνθήκες στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ.

Όμως, υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν ότι η ενίσχυση του δολαρίου θα δημιουργήσει αισθητές αναταράξεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. ”Εάν το δολάριο φθάσει σε ένα πειστικό χαμηλό επίπεδο εντός του 2005, ενδέχεται να ακολουθήσουν τεράστιες αντιστροφές τάσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές”, επισημαίνει ο Andy Xie της Morgan Stanley. ”Η υπερεκτίμηση των εμπορευμάτων, του χρέους και των μετοχών στις αναδυόμενες αγορές, για παράδειγμα, ενδέχεται να διορθώσουν ταχύτατα”.

Κατά την άποψη του κ. Xie, το αδύναμο δολάριο λειτούργησε ευνοϊκά ως προς την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Λόγω του status του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος, οι ξένοι συνέχισαν να τοποθετούνται σε αμερικανικές κατηγορίες επενδύσεων και αυτό κράτησε τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα. Ένα ισχυρό δολάριο θα μπορούσε να σημάνει συρρίκνωση ρευστότητας, σε μια χρονική συγκυρία που η παγκόσμια οικονομία ήδη επιβραδύνεται.

Ο Markus Rosgen της Citigroup Smith Barney τονίζει επίσης ότι οι ασιατικές αγορές τείνουν να υπεραποδίδουν κατά τη διάρκεια περιόδων αδύναμου δολαρίου, καθώς τα κεφάλαια αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις εκτός των ΗΠΑ. Στον αντίποδα, οι περίοδοι ισχυρού δολαρίου τείνουν να αποτελούν άσχημα νέα για τις ασιατικές αγορές.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v