Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Καταλονία ρίχνει ...λάδι στη φωτιά της ΕΚΤ

Με την Καταλονία να ζητάει έκτακτο δάνειο 5 δισ. ευρώ από τη Mαδρίτη "χωρίς καμία πρόσθετη προϋπόθεση", οι αγωνίες για την κρίση κλιμακώνονται, μία εβδομάδα πριν από την καθοριστική(;) συνεδρίαση της ΕΚΤ.

  • Miles Johnson (Μαδρίτη), Ralph Atkins και Claire Jones (Λονδίνο)
Η Καταλονία ρίχνει ...λάδι στη φωτιά της ΕΚΤ
Η Καταλονία θα ζητήσει έκτακτη γραμμή πίστωσης 5 δισ. ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας. Η περιφέρεια αγωνίζεται να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της, υπερθεματίζοντας τις αγωνίες για την κρίση χρεών της ευρωζώνης, μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες για το αναθεωρημένο πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Η κυβέρνηση της Καταλονίας, που έχει χρέη 42 δισ. ευρώ και διαχειρίζεται μια οικονομία μεγάλη όσο της Πορτογαλίας, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει βοήθεια από το περιφερειακό ταμείο διασώσεων της Ισπανίας. Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τις αγορές κεφαλαίου και θα γίνει η δεύτερη από τις 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας που ζηά επισήμως βοήθεια από το ταμείο των 18 δισ. ευρώ.

Ο Francesco Homs, εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι δεν θα δεχτούν πρόσθετες πολιτικές προϋποθέσεις για μέτρα στον προϋπολογισμό που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τη Μαδρίτη «γιατί τα χρήματα αυτά είναι χρήματα των Καταλανών». Η στάση αυτή κινδυνεύει να επιτείνει την ένταση με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, μετά το μποϊκοτάζ που είχε κάνει η Καταλονία στη συνάντηση για τον καθορισμό των περιφερειακών προϋπολογισμών στα τέλη Ιουλίου.

Την ίδια ώρα που έγινε το αίτημα, ανακοινώθηκε ότι οι ιδιωτικές καταθέσεις στις ισπανικές τράπεζες μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από σύστασης του ευρώ και τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε επί τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο στο Q2.

Και για να «τριτώσει» η αγωνία των επενδυτων, ο Mario Draghi, διοικητής της ΕΚΤ, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών στα τέλη της εβδομάδας εξαιτίας φόρτου εργασίας εν όψει της τακτικής συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη Πέμπτη.

Ο Μ. Draghi είχε προγραμματιστεί να παραθέσει ομιλία στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο της αμερικανικής Federal Reserve Bank του Κάνσας, που θα διεξαχθεί στο Τζάκσον Χόλ του Ουαϊόμινγκ.

Κι άλλα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ ακύρωσαν επίσης τα σχέδιά τους για το ταξίδι στο Ουαϊόμινγκ. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης, που απαρτίζουν το κυβερνητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ελπίζουν να μπορέσουν να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες του προγράμματος αγορών ομολόγων ως τις 6 Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν όμως αρκετές αμφιβολίες, που συνεχώς αυξάνονται, για το κατά πόσον αυτό θα είναι εφικτό, σύμφωνα με πρόσωπα που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει τα πλεονεκτήματα του αιτήματος πλήρους ευρωπαϊκής διάσωσης ώστε να πέσει το κόστος δανεισμού. Μετά από συνάντηση με τον Herman Van Rompuy, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επανέλαβε ότι θα λειτουργήσει για το καλύτερο συμφέρον των Ισπανών, παρ' όλα αυτά δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για αίτημα.

«Δεν γίνονται συνομιλίες για διάσωση, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει διάσωση. Δεν γίνεται τέτοια συζήτηση», είπε ο Μ. Rajoy. Και σχολιάζοντας το καταλανικό αίτημα για βοήθεια είπε: «Η Ισπανία θα βοηθήσει την Καταλονία, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν».

Νωρίτερα χθες, στη δημοπρασία βραχυπρόθεσμων ομολόγων 3,6 δισ. ευρώ, το κόστος δανεισμού της Μαδρίτης μειώθηκε, με το επιτόκιο στα 3μηνα γραμμάτια να πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο. Πάντως ο Μ. Rajoy είπε ότι το risk premium «παραμενει απαράδεκτα υψηλό και δεν ανταποκρίνεται στα θεμελιώδη δεδομένα της ισπανικής οικονομίας».

Τα ισπανικά yields υποχωρούν από τότε που ο Μ. Draghi δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να υπερασπιστεί το ευρώ και άνοιξε την πιθανότητα να παρέμβει η κεντρική τράπεζα στη βραχυπρόθεσμη αγορά ομολόγων αν η χώρα δεχτεί νέους όρους.


*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v