Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ράλι στις αγορές και οι "γκρίζες ζώνες"

Τρεις ερμηνείες για την καλοκαιρινή αναρρίχηση στις "ρηχές" διεθνείς αγορές. Τι "οδηγίες" περιμένουν από την ΕΚΤ και το Jackson Hole και γιατί οι traders δεν θέλουν ενδείξεις για QE3 από τη Fed σήμερα.

  • Vivianne Rodrigues (Νέα Υόρκη)
Το ράλι στις αγορές και οι γκρίζες ζώνες
Τα διεθνή χρηματιστήρια άγγιξαν πάλι πολύμηνα –και στην περίπτωση της Wall Street πολυετή- ζενίθ, καθώς η χαλάρωση των εντάσεων στην ευρωζώνη, παρά τις αβεβαιότητες για την στρατηγική, τονώνουν την εμπιστοσύνη.

Όμως οι όγκοι συναλλαγών συνεχίζουν να παραμένουν περιορισμένοι, καθώς η αυγουστιάτικη ραστώνη ενθαρρύνει τους επενδυτές να περιμένουν «οδηγίες» από την διεθνή σύνοδο της Federal Reserve στο Jackson Hole στα τέλη του μήνα, και την τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο παγκόσμιος δείκτης FTSE All-World βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαΐου, ενώ ο FTSE Eurofirst 300 έκλεισε στα υψηλότερα από τον Ιούλιο 2001 και ο FTSE Asia Pacific διαμορφώνεται σε υψηλό τριών μηνών.

Στην Νέα Υόρκη, ο S&P 500 άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, έχοντας ήδη καταθέσει έξι ανοδικές εβδομάδες.

Το καλοκαιρινό ράλι αποδίδεται σε τρεις βασικούς παράγοντες, αν και οι επενδυτές διαφωνούν για το ποιος έχει το μεγαλύτερο βάρος.

Πρώτον, είναι η βελτίωση της ψυχολογίας όσον αφορά την κρίση χρεών της ευρωζώνης. Τα yields στα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας έχουν υποχωρήσει από τα ζενίθ του Ιουλίου, αφότου ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi είπε ότι θα κάνει «ότι χρειαστεί» για να υποστηρίξει το ευρώ.

Οι traders έχουν βέβαια να αντιμετωπίσουν τα αντικρουόμενα σχόλια για το ποια μορφή θα πάρει αυτή η στήριξη και ακόμη και αν, κατά την άποψη της Bundesbank, είναι η ίδια απαραίτητη.

Όμως βλέποντας το διετές κόστος δανεισμού της Μαδρίτης να έχει πέσει στο 3,48% χθες, προκαλεί κάποια ανακούφιση στους επενδυτές. Το 10ετές ισπανικός yield στο 6,22% είναι το χαμηλότερο δύο μηνών.

Ο δεύτερος παράγοντας που βοηθά τα «ριψοκίνδυνα» ενεργητικά είναι τα καθησυχαστικά σχόλια για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Οι λιγότερο αισιόδοξοι ισχυρίζονται πάντως, ότι οι ειδήσεις από το μακροοικονομικό μέτωπο είναι μέλλον διφορούμενα. Η επιβράδυνση στην Κίνα προσθέτει στην αβεβαιότητα. Στην Wall Street υπογραμμίζουν συχνά ότι ενώ το αμερικανικό χρηματιστήριο κινείται σε προ της κρίσης επίπεδα, ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης φλερτάρει με τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο 2009.

Που μας φέρνει και στον τρίτο παράγοντα που ενθαρρύνει πολλούς από τους ταύρους. Ενας από τους λόγους, αναμφισβήτητα, που η Σαγκάη δυσκολεύεται να ξεκολλήσει από τα χαμηλά, είναι ότι οι επενδυτες είναι απογοητευμένοι που η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν χαλαρώνει πιο επιθετικά την νομισματική πολιτική για να τονώσει την δραστηριότητα.

Το επόμενο σημάδι από αυτή την άποψη θα είναι η δημοσίευση των πρακτικών της Fed, σήμερα. Οι traders θα αναζητήσουν στα πρακτικά ενδείξεις για την συμπεριφορά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ όσον αφορά περαιτέρω μέτρα στήριξης.

Ενας από τους λόγους που θεωρούνται υπεύθυνοι για το πρόσφατο ράλι, είναι οι ελπίδες για τρίτο κύκλο «ποσοτικής χαλάρωσης» ή QE3.

Αρκετοί όμως ισχυρίζονται ότι θα ήταν πιο θετικό για τους επενδυτές τώρα να μην εισάγει η Fed το QE3, γιατί έτσι θα τροφοδοτούσε μια αίσθηση σχετικής ομαλότητας.

Ωστόσο, στα πρακτικά μπορεί να υπάρχει επίσης αναφορά σε ένα άλλο ζήτημα που θα μπορούσε να πλήξει τα ευαίσθητα στην οικονομική ανάκαμψη, ενεργητικά.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Ben Bernanke, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει δύο πηγές κινδύνων. Ένας είναι η κρίση στην ευρωζώνη, που δείχνει να εκτονώνεται αυτή την περίοδο. Ο άλλος είναι η αποκαλούμενη «δημοσιονομική χαράδρα» των ΗΠΑ, δηλαδή περίπου 600 δισ. δολ. σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών που θα πέσουν τον Ιανουάριο, αν δεν καταλήξει το Κογκρέσο σε μια συμφωνία για να το αποτρέψει.

Η Morgan Stanley σχολιάζει: “Η δυνητική επίδραση στην αγορά θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυξανόμενο συστημικό κίνδυνο, άνοδο των αποδόσεων στα 10ετή Treasury από τα ιστορικά χαμηλά, επίπεδη εταιρική κερδοφορία και αύξηση της ζήτηση για βραχυπρόθεσμο hedging” (με σορτάρισμα στην ισοτιμία δολαρίου/γεν, όπως προσθέτει.)



*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v