Στα σκαριά παγκόσμια αγορά παραγώγων στα ακίνητα;

Η πρώτη συμφωνία swap έκθεσης στην αγορά ακινήτων που σχεδιάστηκε από τις Deutsche Bank και Eurohypo φέρνει την παγκόσμια αγορά παραγώγων ακινήτων πιο κοντά στην πραγματικότητα.

του Jim Pickard στο Λονδίνο

H παγκόσμια αγορά παραγώγων στην αγορά ακινήτων βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα, μετά την πρώτη σχετική συμφωνία swap στην Αγγλία.

Τραπεζίτες από την Deutsche Bank και την Eurohypo ολοκλήρωσαν το πρώτο συμβόλαιο swap αξίας 40 εκατ. στερλινών, το οποίο περιλαμβάνει την ανταλλαγή της έκθεσής τους στην αγορά ακινήτων, χωρίς κάποια φυσική μεταφορά στοιχείων ενεργητικού.

Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η Αγγλία θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα με αγορά παραγώγων ακινήτων, αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων στερλινών.

Η αγορά ακινήτων χαρακτηρίζεται από πολλές ιδιαιτερότητες. Οι συμφωνίες συχνά απαιτούν μήνες μέχρι την ολοκλήρωση και οι προμήθειες επί των πωλήσεων μπορούν να ανέλθουν έως και στο 7%-8%. Χρησιμοποιώντας swaps, οι εταιρίες μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν την εικονική ιδιοκτησία περιουσίας χωρίς τα κόστη και τις περιπλοκές μιας κανονικής συμφωνίας.

Στο τριετές swap που συμφωνήθηκε, μια εταιρία ασφαλίσεων ζωής που κράτησε την ανωνυμία της ήθελε να μειώσει την έκθεσή της στα ακίνητα κατά 40 εκατ. στερλίνες, ενώ μια εταιρία που δραστηριοποιείται στην κτηματαγορά επιθυμούσε να την ενισχύσει.

Εάν οι αποδόσεις της βρετανικής αγοράς ακινήτων ξεπεράσουν το επιτόκιο Libor, ο ασφαλιστής θα πληρώσει απλώς τη διαφορά μεταξύ των δύο. Εάν οι αποδόσεις του Libor είναι μεγαλύτερες, η εταιρία ακινήτων πληρώνει τη διαφορά.

Το swap δεν είναι το πρώτο χρηματοοικονομικό εργαλείο που χρησιμοποιείται στη στεγαστική αγορά. Στο παρελθόν υπήρχαν τα ομόλογα της Barclays και τα αποταμιευτικά προϊόντα της Abbey, οι αποδόσεις των οποίων σχετίζονταν με τις κινήσεις της αγοράς ακινήτων. Ωστόσο, οι δύο τράπεζες ισχυρίζονται ότι πρόκειται για το πρώτο ”αυθεντικό” παράγωγο, από την άποψη ότι δεν υπάρχει χρηματική συναλλαγή τη στιγμή της συμφωνίας.

Η Deutsche Bank και η Eurohypo δούλευαν τη δομή της συμφωνίας τα τελευταία δυο χρόνια και αναζητούν και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για να σχεδιάσουν αντίστοιχες συναλλαγές.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v