Οι εμπορικές ανισορροπίες των ΗΠΑ

Η πρόσφατη διαμόρφωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ σε επίπεδα- ρεκόρ ίσως να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του ανοδικού ράλι του δολαρίου. Εάν το έλλειμμα διαμορφωνόταν σε τέτοια επίπεδα σε κάποια άλλη χώρα, η λέξη ”κρίση” θα αιωρούνταν στον αέρα. O Philip Coggan αναλύει τα εμπορικά αδιέξοδα των ΗΠΑ.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Η πρόσφατη διαμόρφωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ σε επίπεδα- ρεκόρ ίσως να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του ανοδικού ράλι του δολαρίου. Ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι θα συρρικνωθεί, το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 60,3 δισ. δολ.

Ωστόσο, κάποιος θα μπορούσε να είχε μαντέψει ότι τα εμπορικά στοιχεία των ΗΠΑ θα ήταν αδύναμα από την Τρίτη, οπότε και ανακοινώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ της Κίνας. Η επιβράδυνση των κινεζικών εισαγωγών ίσως είναι η αντανάκλαση της μείωσης κατά 5,1% των κεφαλαιακών εξαγωγών των ΗΠΑ. Όμως, ήταν ξεκάθαρο ότι οι αγορές εξεπλάγησαν από τα νούμερα, με την αμερικανική ισοτιμία να βυθίζεται σε χαμηλό πέντε εβδομάδων έναντι του γεν.

Για λίγες εβδομάδες, οι ”παίκτες” της συναλλαγματικής αγοράς φαινόταν να έχουν αποσπάσει την προσοχή τους από το εμπορικό έλλειμμα, επικεντρωνόμενοι σε άλλους παράγοντες, όπως η ισχυρότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ και τα υψηλότερα επιτόκια.

Υπήρξαν ακόμη και ελπίδες ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αντιδρούσε στην υποτίμηση του δολαρίου με κάτι παραπάνω από λόγια. Η σταθερή εκτίμηση που κυριαρχούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2004 ήταν πως ό,τι και να λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν ευχαριστημένοι από την υποχώρηση του δολαρίου. Όμως, τα πρόσφατα σχόλια από τον πρόεδρο και τον υπουργό Οικονομικών John Snow δείχνουν ότι ενδεχομένως είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα προϋπολογισμού, μία ακόμη από τις ανησυχίες της αγοράς.

Τώρα, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος της στροφής των επενδυτών ξανά στο εμπορικό έλλειμμα. Η Capital Economics φοβάται ότι το έλλειμμα ενδέχεται να έχει ανέλθει στο 6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο τέταρτο τρίμηνο.

Εάν το έλλειμμα διαμορφωνόταν σε τέτοια επίπεδα σε κάποια άλλη χώρα, η λέξη ”κρίση” θα αιωρούνταν στον αέρα. Οι ΗΠΑ, όντας η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με το βασικό νόμισμα που διατηρούν οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου στα αποθεματικά τους, έχουν καταφέρει να μπορούν να αδιαφορούν για το έλλειμμα μέχρι στιγμής. Ωστόσο, σίγουρα θα υπάρχει ένα επίπεδο πέραν του οποίου δεν θα μπορεί να διευρυνθεί το έλλειμμα.

Επίσης, δεν υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος να ”γιατρευτεί” αυτή η ανισορροπία. Η υποχώρηση του δολαρίου ενδέχεται να είναι η ευκολότερη επιλογή, αλλά το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί εδώ και τρία χρόνια και το έλλειμμα χειροτερεύει συνεχώς.

Οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν τις άλλες οικονομίες να τις βοηθούν να κλείσουν την εμπορική ”ψαλίδα” μέσω ταχύτερης ανάπτυξης (και συνεπακόλουθα περισσότερων εισαγωγών). Όμως οι αμερικανικές εισαγωγές είναι τόσο περισσότερες από τις εξαγωγές που κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο. Αυτό περιορίζει τις πιθανές επιλογές σε μία: την ενίσχυση της αποταμίευσης και μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν άσχημα νέα για τον υπόλοιπο κόσμο.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v