Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκοτεινά σύννεφα στο καλοκαιρινό ράλι

Δεν βλέπεις συχνά πανηγύρια στις αγορές το κατακαλόκαιρο. Ιστορικά, τα ράλι τιμών που ξεκινούν καλοκαίρι λήγουν καλοκαίρι. Το φετινό, φορτωμένο με τα οικονομικά βάρη της Ευρώπης και των ΗΠΑ, δεν έχει λόγο να διαφέρει...

  • James Mackintosh, Short View
Σκοτεινά σύννεφα στο καλοκαιρινό ράλι
Κατακαλόκαιρο και οι επενδυτές πανηγυρίζουν.

Το χρηματιστηριακό ράλι έχει προσφέρει κέρδη πάνω από 10% στις αμερικανικές μετοχές από το χαμηλό στις αρχές Ιουνίου, τα αμερικανικά οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα των αναμενομένων και οι φόβοι για την ευρωζώνη έχουν καταλαγιάσει.

Τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν καταστήσει πολλούς επενδυτές επιφυλακτικούς απέναντι στη διάρκεια των ράλι τιμών, καθώς η οικονομική απογοήτευση συχνά και εύκολα έχει σβήσει τις ελπίδες. Δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε τα παραδείγματα πριν από την κρίση για να δούμε ότι η Ιστορία είναι πολύ σκληρή με τα καλοκαιρινά ράλι.

Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως το 2000 έγιναν μόλις 4 θερινά ράλι τιμών, και ένα από αυτά έληξε με το «μπαμ» της Μαύρης Δευτέρας του Οκτωβρίου 1987. Δεν είναι τυχαίο το χρηματιστηριακό γνωμικό της Wall Street «πούλα τον Μάιο και μείνε μακριά το καλοκαίρι».

Ίσως αυτή η φορά να αποδειχθεί διαφορετική. Όμως, η Ιστορία δεν είναι με το μέρος των αγορών. Τα ράλι που κατάφεραν να κρατήσουν μετά το καλοκαίρι (2009, 1995, 1958 ή 1935-36) είχαν ξεκινήσει νωρίτερα. Οι χρηματιστηριακές αναρριχήσεις που ξεκινούν το καλοκαίρι κατά κανόνα λήγουν το καλοκαίρι.

Εξακολουθούν βέβαια να υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας. Η κρίση της ευρωζώνης μπορεί να έχει μπει στο παρασκήνιο για χάρη των θερινών διακοπών, αλλά είναι σαφές πως δεν έχει επιλυθεί. Φαίνεται στα διετή επιτόκια των ομολόγων της Ελβετίας, της Δανίας, της Γερμανίας και της Φινλανδίας, που είναι όλα αρνητικά. Οι επενδυτές παραμένουν τόσο φοβισμένοι που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να είναι ασφαλή τα χρήματά τους. Οπότε τυχόν δράσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ενεργοποιήσουν το ταμείο διάσωσης European Stability Mechanism που συνέστησαν τον Δεκέμβριο του 2010- μπορούν να προσφέρουν τόνωση στις μετοχές.

Όμως είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα. Οι επιδράσεις του πρόσφατου προγράμματος της ΕΚΤ να αγοράσει διετή ισπανικά ομόλογα ξεφτίζουν ήδη και τα yields επιστρέφουν πάνω από το 4% αυτές τις μέρες.

Οι ανησυχίες για τον δημοσιονομικό γκρεμό των ΗΠΑ είναι επίσης βέβαιο ότι θα αυξηθούν, καθώς οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα προκαλέσουν δυναμικές ρητορείες από τους διεκδικητές, πριν εφαρμοστούν οι αυτόματες φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δαπανών του Ιανουαρίου.

Το να στοιχηματίζεις ότι το ράλι θα συνεχίζεται όταν θα αρχίσουν οι φθινοπωρινές βροχές το μόνο που δείχνει είναι μια συγκινητική πίστη στους πολιτικούς και στους ρυθμιστές.

© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v