Χρονιά πιέσεων στα ομόλογα;

Πέρυσι όλοι οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι περίμεναν δραματική ενίσχυση των αποδόσεων των ομολόγων, λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και του σταδιακού ”σφιξίματος” της νομισματικής πολιτικής. Δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο. Μήπως εφέτος είναι η χρονιά των ομολογιακών πιέσεων;

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Πέρυσι όλοι οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι περίμεναν δραματική ενίσχυση των αποδόσεων των ομολόγων, λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και του σταδιακού ”σφιξίματος” της νομισματικής πολιτικής. Δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων επέδειξαν αξιοθαύμαστη σταθερότητα το 2004. Ίσως αυτό οφείλεται στις αγορές αμερικανικών δεκαετών ομολόγων από τις ασιατικές κεντρικές τράπεζες και στην ενίσχυση του ευρώ. Ίσως οφείλεται στο ότι οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές προκάλεσαν αρνητική αναθεώρηση των αναπτυξιακών προβλέψεων για το 2005 από τους επενδυτές.

Οπότε, αναβλήθηκε άραγε η πτωτική τροχιά των ομολόγων για εφέτος; Εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην αγορά ομολόγων εφέτος, σίγουρα δεν θα είναι η υπερπροσφορά. Η JP Morgan υπολογίζει ότι η παγκόσμια προσφορά κρατικών ομολογιών θα ενισχυθεί μόλις κατά 1% εφέτος σε χρεόγραφα συνολικής αξίας 2,32 δισ. δολ.

Η οικονομική ανάκαμψη του 2004 εξυπηρέτησε τα κρατικά ελλείμματα, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου η προσφορά treasuries αναμένεται να μειωθεί κατά 5%. Η προσφορά από την Ιαπωνία θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς η κυβέρνηση θα προσπαθεί να επαναχρηματοδοτήσει τα ομόλογα που ωριμάζουν. Λογικά θα υπάρξει μια ελαφριά αύξηση της προσφοράς στη Γερμανία, καθώς η χώρα θα κυκλοφορήσει την πρώτη ομολογία που συνδέεται με τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, η σταθερότητα της προσφοράς το 2005 θα πρέπει να τεθεί σε κάποιο πλαίσιο. Οι εκδόσεις ομολόγων θα είναι ακόμη κατά 2/3 περισσότερες συγκριτικά με το 2001. Οπότε, εάν όντως η αγορά αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, θα είναι στο σκέλος της ζήτησης.

Τα χαμηλά επίπεδα αποδόσεων των κρατικών ομολόγων πέρυσι φαίνονταν να έρχονται σε αντίθεση με τα στενά spread των ομολόγων επιχειρήσεων και αναδυόμενων αγορών. Εφέτος, κάτι θα πρέπει να υποχωρήσει. Είτε οι αναπτυξιακές προσδοκίες θα αναθεωρηθούν σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς, δικαιολογώντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, προκαλώντας διεύρυνση των spread και πιέσεις στα χρηματιστήρια, είτε οι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομία θα αποδειχθούν σωστοί στις εκτιμήσεις τους και οι αποδόσεις των ομολόγων θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα μαζί με τα επιτόκια.

Οι πρώιμες ενδείξεις για το 2005 εμφανίζονται μεικτές. Τα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ είναι θετικά αλλά υπάρχουν αδύναμες οικονομικές ενδείξεις στην Ευρώπη, όπως οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία. Οι επενδυτές ομολόγων δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν ακόμη τις ελπίδες τους.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v