Βαλκανικές ”σκανταλιές” ανακαλύπτει η Ε.Ε.

Οι λογιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν σοβαρότατα ερωτήματα για τη διαχείριση των προγραμμάτων ανοικοδόμησης των Βαλκανίων, αποκαλύπτοντας ένα ακόμη πλήγμα του κύρους της Ένωσης. Μεταξύ άλλων, η Siemens και η Lurgi Lentjes Service φέρονται να έχουν δωροδοκήσει ανώτατο υπάλληλο για την ανάληψη έργου στο Βελιγράδι.

του Andrew Bounds στις Βρυξέλλες

Οι λογιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν σοβαρότατα ερωτήματα για τη διαχείριση των προγραμμάτων ανοικοδόμησης των Βαλκανίων, σε ένα ακόμη πλήγμα του διεθνούς κύρους της Ένωσης.

Μια έκθεση, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ισχυρίζεται ότι το 1/5 των συμβολαίων που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανοικοδόμησης των Βαλκανίων (EAR) το 2003 έχουν ”ανωμαλίες”.

Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές ερευνούν ήδη τις κατηγορίες ότι ορισμένες εταιρίες δωροδόκησαν υπαλλήλους της EAR για να κερδίσουν μια προσφορά αξίας 49,8 εκατ. ευρώ το 2002.

Η έκθεση του ”Δικαστηρίου των Λογιστών” αμφισβητεί δαπάνες ύψους 21,3 εκατ. ευρώ το 2003 και αναφέρει ότι ένα στα πέντε συμβόλαια που εξετάσθηκαν εμφανίζει ”διαδικαστικές ανωμαλίες”, οι οποίες ενδέχεται να ωφέλησαν συγκεκριμένες εταιρίες που κατέθεσαν προσφορά.

Η EAR, η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, έχει δαπανήσει πλέον των 2 δισ. ευρώ από τότε που ιδρύθηκε, το 2000. Ο σκοπός σύστασής της είναι η χρηματοδότηση έργων ανοικοδόμησης στη Σερβία-Μαυροβούνιο και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η έκθεση περιγράφει μια εικόνα οργανωτικού χάους με πολλούς ανθρώπους να έχουν τη δυνατότητα να εγκρίνουν έργα, συχνές αλλαγές διαχειριστών αμέσως μετά την ανάθεση ενός συμβολαίου, ελλιπή τήρηση αρχείων και πολλά χρήματα να έχουν καταβληθεί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν άκυρα ή ανεπαρκή έγγραφα.

Η ίδια η ΕΑR απευθύνθηκε στην Olaf, τον ευρωπαϊκό φορέα εναντίον της διαφθοράς τον Ιανουάριο του 2003, για να διερευνήσει τις κατηγορίες για δωροδοκία. Το αποτέλεσμα των ερευνών ήταν τον Σεπτέμβριο του 2003 να σταλεί η αστυνομία από τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές στα κεντρικά γραφεία των Siemens και Lurgi Lentjes Service, τότε θυγατρικής της MG Technologies, για συλλογή σχετικών εγγράφων.

Οι δύο εταιρίες φέρονται να έχουν δωροδοκήσει διαχειριστή της ΕAR το 2002 για να διασφαλίσουν συμβόλαιο ύψους 49,8 εκατ. ευρώ για κατασκευή σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στο Βελιγράδι. Όπως διαπίστωσαν οι αρχές, η κοινοπραξία της Alstom και της βρετανικής Innogy είχε καταθέσει χαμηλότερη προσφορά για το έργο. Ο εν λόγω εργαζόμενος έλαβε χρήματα και ένα πολυτελές αυτοκίνητο για τη συμφωνία και, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στην Αφρική.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v