Lex: Μετοχικές αγορές

”Σας παρακαλώ, κύριε, θα ήθελα λίγο ακόμη”. Με όλες τις κατηγορίες επενδύσεων να καταγράφουν κέρδη το 2004, οι επενδυτές δεν μπορούν να παραπονεθούν ότι τρώνε μόνο νερωμένο χυλό, όπως ο Όλιβερ Τουίστ. Οι επενδυτές στις μετοχικές αγορές κρατάνε τα πιάτα τους, περιμένοντας μονοψήφιες αποδόσεις το 2005. Υπάρχει περίπτωση να απογοητευθούν;

”Σας παρακαλώ, κύριε, θα ήθελα λίγο ακόμη”. Με όλες τις κατηγορίες επενδύσεων να καταγράφουν κέρδη το 2004, οι επενδυτές δεν μπορούν να παραπονεθούν ότι τρώνε μόνο νερωμένο χυλό, όπως ο Όλιβερ Τουίστ.

Οι επενδυτές στις μετοχικές αγορές κρατάνε τα πιάτα τους, περιμένοντας μονοψήφιες αποδόσεις το 2005. Υπάρχει περίπτωση να τους πετάξουν μακριά τα πιάτα, όπως του Τουίστ;

Στις θετικές συγκυρίες, οι μετοχικές αγορές έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ισχυρό μακροοικονομικό περιβάλλον. Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί, αλλά επιστρέφοντας σε ανάπτυξη της τάξεως του 3,5%. Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά, ενώ η ρευστότητα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, στηρίζοντας την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο. Οι αποτιμήσεις των τίτλων είναι ελκυστικές, σε σχέση με τα κρατικά και τα εταιρικά ομόλογα.

Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες επιβαρύνουν αυτή την αισιόδοξη προσέγγιση. Οι προβλέψεις της πλειονότητας των αναλυτών για διψήφια ενίσχυση κερδοφορίας των εταιριών του S&P 500 ίσως αποδειχθούν υπερβολικά αισιόδοξες. Η επιχειρηματική κερδοφορία στις ΗΠΑ βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Οι πιέσεις από το εργατικό κόστος και το κόστος πρώτων υλών θα περιορίσουν την ενίσχυση των περιθωρίων.

Επίσης, τα δημοσιονομικά ερεθίσματα στις ΗΠΑ εξασθενούν, με ταυτόχρονο ”σφίξιμο” της νομισματικής πολιτικής. Η πρόσφατη ενίσχυση της δραστηριότητας στις εξαγορές και συγχωνεύσεις ενδέχεται να βελτιώσει το κλίμα, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει πως υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες οργανικής ανάπτυξης. Η καλή απόδοση των μετοχών τους τελευταίους μήνες του 2004 ίσως ”δανείζεται” από τα εφετινά κέρδη.

Στο τέλος, κάτι θα πρέπει να υποχωρήσει. Μέχρι τώρα ήταν το δολάριο, το οποίο έχει υποτιμηθεί σε ελεγχόμενο βαθμό. Είναι δύσκολο, ωστόσο, να φαντασθεί κανείς ότι οι οικονομικές ανισορροπίες που ταλανίζουν τις ΗΠΑ θα ξεπεραστούν χωρίς απρόοπτα.

Μια ενδεχόμενη κρίση του δολαρίου που ενδέχεται να πυροδοτηθεί από την ασιατική απροθυμία για περαιτέρω αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα ενισχύσει τις αποδόσεις των ομολόγων, προκαλώντας νευρικότητα στις μετοχικές αγορές. Οι περισσότεροι δεν θεωρούν ότι αυτό το καταστρεπτικό σενάριο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Όμως ίσως η πραγματικά αντιδραστική άποψη να είναι ότι οι μετοχές θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών εφέτος και ο Όλιβερ θα είναι ευχαριστημένος με το περιεχόμενο του πιάτου του.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v