Lex: Πετρέλαιο

Θα σταθεροποιηθεί το πετρέλαιο τελικά στα 35 δολ. το βαρέλι; Οι ενέργειες του OPEC σημαίνουν ότι κάπου εκεί θα ήθελαν την τιμή του εμπορεύματος. Φαίνεται απίθανο να εμφανιστούν πετρελαϊκές τιμές υψηλότερες των 50 δολ. το βαρέλι εντός του 2005. Όμως, επίσης απίθανη φαίνεται μια υποχώρηση της τιμής του εμπορεύματος στα 25 δολ.

Θα σταθεροποιηθεί το πετρέλαιο τελικά στα 35 δολ. το βαρέλι; Οι ενέργειες του OPEC σημαίνουν ότι κάπου εκεί θα ήθελαν την τιμή του εμπορεύματος.

Ο ΟPEC συμφώνησε στις αρχές Δεκεμβρίου να μειώσει την παραγωγή, ενώ φαίνεται πιθανή και μια μείωση της επίσημης προσφερόμενης ποσότητας εντός του πρώτου τριμήνου του έτους. Ο Οργανισμός χρειάζεται την τιμή του ”μαύρου χρυσού” περίπου στα 35 δολ. το βαρέλι για να αντισταθμίσει τις ζημιές που υφίσταται από το αδύναμο δολάριο, το οποίο φαίνεται να οδεύει προς περαιτέρω υποτίμηση.

Επίσης, η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι πετρελαϊκές τιμές θα βρουν επίπεδα στήριξης σε περίπτωση που υποχωρήσουν. Η παγκόσμια ζήτηση δεν αναμένεται να ενισχυθεί όσο πέρυσι, αλλά αναμένεται να αυξηθεί και το 2005.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, από τους πλέον συντηρητικούς φορείς στις προβλέψεις του, θέτει την αύξηση της ζητούμενης ποσότητας στα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ακόμη πιο επιθετικές προβλέψεις θέτουν τον πήχη στα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αν και ακόμη και αυτές συμπεριλαμβάνουν την υπόθεση ότι θα επιβραδυνθεί η ζήτηση στην Κίνα. Η πρόσφατη νέα αύξηση των κινεζικών εισαγωγών υπενθυμίζει ότι η αγορά τείνει να υποτιμά τη ζήτηση της Κίνας.

Φαίνεται απίθανο να εμφανιστούν πετρελαϊκές τιμές υψηλότερες των 50 δολ. το βαρέλι εντός του 2005. Όμως, επίσης απίθανη φαίνεται μια υποχώρηση της τιμής του εμπορεύματος στα 25 δολ.

Η βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση της αγοράς θα εξαρτηθεί από παράγοντες που δύσκολα μπορούν να περιληφθούν σε αναλύσεις και προβλέψεις, όπως οι καιρικές συνθήκες και τα σαμποτάζ στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κόλπου. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι η αγορά αναζητά πλέον νέο σημείο ισορροπίας, με το πετρέλαιο Nymex να τιμάται πάνω από τα 40 δολ. το βαρέλι.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v