Προβλέψεις των Financial Times για το 2005

Η πρόβλεψη είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα, ιδιαίτερα όταν αφορούν το μέλλον, όπως παρατηρεί εύστοχα ο Nils Bohr, ο δανός νομπελίστας. Ωστόσο, οι περισσότεροι ”ειδικοί” των Financial Times, μετά τις ιδιαίτερα επιτυχημένες προβλέψεις για το 2004 επιστρέφουν δριμύτεροι και καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους για το νέο έτος.

Η πρόβλεψη είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα, ιδιαίτερα όταν αφορά το μέλλον, όπως παρατηρεί εύστοχα ο Nils Bohr, ο δανός νομπελίστας. Ωστόσο, οι περισσότεροι ”ειδικοί” των Financial Times που έσπευσαν πέρυσι να προβλέψουν τα γεγονότα του 2004, μπορούν να κρατούν ψηλά τα κεφάλια τους από υπερηφάνια.

Ο David Gardner προέβλεψε ότι το Ιράκ θα επανακτούσε τα κυριαρχικά του δικαιώματα, με μια προσωρινή κυβέρνηση να οδηγεί τη χώρα στις εκλογές. Ο Osama bin Laden συνεχίζει να παραμένει ασύλληπτος και να απασχολεί την επικαιρότητα, όπως είχε εκτιμήσει ο Mark Hubant.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επανεκλέχθηκε, όπως είχε προβλέψει ο Gerard Baker ενώ ο Philip Stephens είχε προβλέψει την πολιτική επιβίωση του Tony Blair από τις βουλευτικές ανταρσίες και την έκθεση Kelly για το Ιράκ.

Η Kerin Hope τέθηκε στο στόχαστρο κριτικής με την πρόβλεψή της πως η Αθήνα θα εμφανιζόταν έτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ και ο Daniel Dombey επιβεβαιώθηκε στην πρόβλεψή του ότι η Κομισιόν δεν θα σταματούσε το σχέδιο διάσωσης της Alstom.

Ποια χώρα θα ψηφίσει εναντίον του νέου ευρωπαϊκού Συντάγματος;

του Quentin Peel

Η έγκριση του νέου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρύβει ”παγίδες”. Δέκα από τις 25 χώρες-μέλη έχουν υποσχεθεί ότι θα διενεργήσουν δημοψηφίσματα. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αποδοχή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, εκτός της Αγγλίας, τουλάχιστον τρεις χώρες ενδέχεται να οδηγηθούν σε αρνητική ψήφο. Η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Η κοινοβουλευτική επικύρωση ενδέχεται να αποτελέσει πρόβλημα και για την Τσεχία.

Η θετική ανταπόκριση της Γαλλίας είναι πιθανότερη από τη στιγμή που το σοσιαλιστικό Κόμμα αποφάσισε να στηρίξει τη Συνθήκη, αλλά η προοπτική της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε. ενδέχεται να ενισχύσει τις αρνητικές ψήφους στο δημοψήφισμα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Ολλανδία. Ωστόσο, η θετική ψήφος είναι πιθανότερη και για τις δύο.

Το ίδιο ισχύει και για την Πολωνία και την Τσεχία. Ακόμη και στην Δανία, ο ευρωσκεπτικισμός υποχωρεί μετά τα απογοητευτικά μηνύματα στις ευρωεκλογές. Οπότε, η Αγγλία είναι η πιθανότερη υποψήφια για απόρριψη της συνθήκης.

Θα διορθώσουν οι αγορές εντός του 2005;

του John Plender

Πέρυσι, η ανησυχία των επενδυτών σε μετοχές ήταν ότι η διόρθωση των οικονομικών ανισορροπιών στις ΗΠΑ θα περιόριζε την παγκόσμια ανάπτυξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενίσχυση των τιμών στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Στην πραγματικότητα, η σταδιακή ενίσχυση των επιτοκίων από τη Fed και η υποχώρηση του δολαρίου δεν ”τρόμαξαν” τις αγορές.

Οι σταδιακές κινήσεις θα συνεχιστούν. Με τα αμερικανικά επιτόκια να διαμορφώνονται ακόμη σε επίπεδα χαμηλότερα των ουδέτερων, οι οικονομίες των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών θα αναπτυχθούν αλλά με επιβραδυμένο ρυθμό.

Τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να δανείζονται. Τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να αξιοποιούν την καμπύλη αποδόσεων που παραμένει θετική.

Το πρόβλημα είναι ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα επιβραδυνθεί και θα υποβιβαστεί η πιστωτική ποιότητα. Οι μετοχικές αγορές θα παρουσιαστούν ισχυρές αρχικά, λαμβάνοντας ώθηση από τις συμφωνίες. Ωστόσο, η αβεβαιότητα για την μη χρηματοδοτούμενη ανάκαμψη θα υπερισχύσει εν τέλει και οι βασικές αγορές θα ολοκληρώσουν το έτος σε χαμηλότερα επίπεδα.

Θα αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε.;

του Wolfgang Munchau

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόσφατα επίσημη πρόταση αναθεώρησης του υπολειτουργούντος πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής της Ε.Ε. Υπάρχουν ακόμη διαφωνίες στις λεπτομέρειες αλλά υπάρχει κοινή βάση για την επίτευξη συμφωνίας για ένα αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Το πρόβλημα είναι ότι το αναθεωρημένο Σύμφωνο θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές λόγω των άκαμπτων κανόνων που τίθενται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Η μεγαλύτερη ευελιξία που προτείνει η Κομισιόν είναι θετική στη θεωρία, αλλά δεν θα αλλάξουν πολλά στην πράξη.

Πώς θα κινηθεί η τιμή του πετρελαίου;

του David Buchan

Η κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να επιστρέψει στην συνηθισμένη κατάσταση της ενίσχυσης σε μικρότερο βαθμό από την συνολική παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, μετά την περίοδο 2003-4, όταν, για πρώτη φορά την τελευταία 30ετία, η αύξηση της ζήτησης για τον ”μαύρο χρυσό” ευθυγραμμίστηκε με την οικονομική ανάπτυξη λόγω της ενίσχυσης της κινεζικής ζήτησης.

Η κινεζική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2005, ενώ τα υψηλά επίπεδα τιμών έχουν πυροδοτήσει επενδύσεις στην εξόρυξη και διύλιση του εμπορεύματος. Αυτό, σταδιακά θα αντισταθμίσει τα προβλήματα παραγωγής που θα συνεχίσουν να υφίστανται σε χώρες όπως το Ιράκ, η Βενεζουέλα και η Ρωσία.

Η μόνη εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει το πετρέλαιο σε επίπεδα ανώτερα των 50 δολ. το βαρέλι είναι μια νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, όπως αμερικανική επίθεση στο Ιράν ή επανάσταση στην Σαουδική Αραβία.

Θα συνεχίσουν να ενισχύονται οι τιμές των εμπορευμάτων;

του Kevin Morrison

Τα επίπεδα τιμών των εμπορευμάτων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Μετά από δυο χρόνια ενίσχυσης τιμών των βασικών μετάλλων και τρία χρόνια αύξησης της τιμής του χρυσού, θα ήταν σωστό να υποθέσουμε ότι οι τιμές των εμπορευμάτων βρίσκονται κοντά στο ανώτατο σημείο τους.

Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά παραγόντων που ενδέχεται να κρατήσουν τις τιμές των εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα και το 2005. Παρά την αύξηση της παραγωγής των βασικών μετάλλων, οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν κοντά στα μεσοπρόθεσμα υψηλά, καθώς η ζήτηση της Κίνας για πρώτες ύλες παραμένει ισχυρή.

Θα συνεχίσουν να προσελκύουν χρήματα τα hedge funds;

του Philip Coggan

Ναι. Το 2004 ήταν μια απογοητευτική χρονιά για τα hedge funds, αλλά όχι καταστροφική. Οι αποδόσεις στους περισσότερους κλάδους ήταν θετικές και δεν υπήρξαν κρίσεις της κλίμακας μιας Long Term Capital Management. Η ξεκάθαρη επικέντρωση των hedge funds στις αποδόσεις είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους επενδυτές.

Ωστόσο, απαιτείται χρόνος για να συνηθίσουν οι επενδυτές στην ιδέα των hedge funds. Η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει και αν δεν διαταραχθεί από κάποιο σκάνδαλο, δύσκολα θα διακοπεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v