Αλλη μια δύσκολη χρονιά για τεχνολογικές εταιρίες

Οι οπαδοί των τίτλων εταιριών τεχνολογίας δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το 2004, καθώς μειώνονται τα περιθώρια κερδοφορίας και ενισχύονται οι ανταγωνιστικές πιέσεις. Παρόμοιο περιβάλλον αναμένεται για τον κλάδο και για το επόμενο έτος, αν και κάποιες εταιρίες φαίνεται να μην ανησυχούν.

του Richard Waters στο Σαν Φρανσίσκο

Μια σειρά τεχνολογικών κολοσσών σε όλο τον κόσμο προετοιμάζεται να αγνοήσει την ισχνή ανάπτυξη που προβλέπεται για τον κλάδο εντός του 2005, προσβλέποντας στο να σημειώσει την έντονη ανάπτυξη που κάποτε προσέλκυσε τους επενδυτές στον τεχνολογικό τομέα.

Οι αυξημένες δαπάνες σε κάποιους τομείς των εφαρμογών ασύρματης τεχνολογίας, οι φθηνές υπηρεσίες σε χώρες όπως η Ινδία, η βελτιωμένη ασφάλεια των υπολογιστών και η μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης δεδομένων θα ενισχύσουν τις προοπτικές των εταιριών που έχουν επικεντρωθεί σε αυτούς τους τομείς.

Η επιτυχία του iPod, της συσκευής αναπαραγωγής πολυμέσων, αναμένεται να καταστήσει την Apple τη μοναδική τεχνολογική εταιρία με έσοδα άνω των 10 δισ. δολ. και ρυθμό ανάπτυξης πλέον του 20%, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times για τις αναπτυξιακές προσδοκίες των τεχνολογικών κολοσσών. Για τις περισσότερες τεχνολογικές επιχειρήσεις, ωστόσο, η εικόνα παραμένει ίδια με τα τελευταία δύο χρόνια: σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης, υπερπροσφορά και έντονες τιμολογιακές πιέσεις.

Οι παγκόσμιες δαπάνες πληροφορικής θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται εντός του 2005. Η ζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί κατά 5%, έναντι 3,3% το 2004, σύμφωνα με την Gartner, την εταιρία αναλύσεων.

Οι καταναλωτικές δαπάνες στην τεχνολογία, ένα από τα θετικά στοιχεία της βιομηχανίας, αναμένεται να επιβραδυνθούν του χρόνου, ενώ η ζήτηση από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ίσως και να έχει φθάσει στο ανώτατο σημείο της, όπως αναφέρει ο Steve Milunovich, αναλυτής του κλάδου για τη Merrill Lynch.

Αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της ζήτησης από τις μεγάλες εταιρίες, αν και η επιβράδυνση της εταιρικής κερδοφορίας και τα αυξανόμενα επιτόκια δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, όπως αναφέρει ο κ. Milunovich.

Παρά την απουσία μιας εξαιρετικής εφαρμογής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες δαπάνες, οι τρέχουσες τάσεις υποδηλώνουν ότι η επιχειρηματική ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή, τονίζει ο Peter Sondergaard, αναλυτής της Gartner. Αυτές οι τάσεις περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανάθεσης επιχειρηματικών διαδικασιών σε τρίτους και την αναδιάταξη της πληροφορικής γύρω από πλήρως ενοποιημένα προϊόντα, από εταιρίες όπως η SAP και η Oracle.

Η ενισχυόμενη ζήτηση για τεχνολογία στην Ασία, εκτός της Ιαπωνίας, θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης για το 2005, σύμφωνα με την Gartner. Οι δαπάνες θα ενισχυθούν κατά 9%, συγκριτικά με προβλεπόμενη ανάπτυξη 2% στην Ευρώπη και 1,8% στην Ιαπωνία. Στις ΗΠΑ οι τεχνολογικές δαπάνες αναμένεται να ενισχυθούν κατά 4,9%.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v