Lex: Microsoft

H Microsoft έχει ένα δίκιο. Είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς ότι μια έκδοση των Windows χωρίς το Media Player θα είναι περισσότερο δημοφιλής από την έκδοση με το πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων της, στην ίδια τιμή.

H Microsoft έχει ένα δίκιο. Είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς ότι μια έκδοση των Windows χωρίς το Media Player θα είναι περισσότερο δημοφιλής από την έκδοση με το πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων της, στην ίδια τιμή. Ο Brad Smith, νομικός σύμβουλος, τόνισε ότι ”δεν γνωρίζει πολλές οικογένειες που θα ήθελαν ένα PC που δεν δουλεύει κανονικά”.

Ωστόσο, δεν είναι αυτό το σημαντικό στην υπόθεση. Η άμεση οικονομική επίπτωση της απόφασης της Κομισιόν εναντίον της Microsoft για εκμετάλλευση της δύναμής της στην αγορά ήταν σίγουρο πάντοτε ότι θα ήταν μικρή, εν συγκρίσει με τις δραστηριότητες του κολοσσού της πληροφορικής.

Το γεγονός ότι οι αλλαγές πρέπει να είναι άμεσες και δεν μπορούν να αναβληθούν μέχρι μια πιθανή έφεση δεν αποτελεί ουσιαστική διαφορά. Η Microsoft έχει ήδη πληρώσει το πρόστιμο των 497 εκ. ευρώ. Είναι σχεδόν έτοιμη να προχωρήσει σε πώληση νέας έκδοσης των Windows χωρίς το Media Player στην Ευρώπη.

Το σημείο-κλειδί στην υπόθεση είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες. Εάν ισχύσει ολόκληρη η απόφαση, η Κομισιόν θα έχει στα χέρια της ένα ισχυρό δεδικασμένο. Αυτό θα της επιτρέψει ταχύτερες κινήσεις εναντίον παρόμοιων συμπεριφορών στο μέλλον. Η Microsoft βασίζεται ακόμη σχεδόν αποκλειστικά στα Windows από πλευράς κερδοφορίας. Η συρρίκνωση των περιθωρίων της Microsoft να προσθέσει νέες εφαρμογές στο λειτουργικό της σύστημα ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις αναπτυξιακές της προοπτικές.

Η πρόσφατη δικαστική απόφαση δεν εμπεριέχει επίσης κάποια ένδειξη που θα μπορούσε να ενισχύσει την πεποίθηση ότι οι απαιτήσεις της Κομισιόν θα ανατραπούν σε μια πιθανή έφεση από τη Microsoft.

Στην πραγματικότητα, μειώνονται οι ελπίδες που μπορεί να διατηρούσε ακόμη η αμερικανική εταιρία, ότι η δικαστική απόφαση θα αμφισβητούσε επαρκώς την απόφαση της Κομισιόν, ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η απόφαση της Τετάρτης δεν αφήνει περιθώρια προβλέψεων για το αποτέλεσμα της διαδικασίας της έφεσης. Είναι ασαφές το πώς ο Neelie Kroes, ο νέος επίτροπος ανταγωνισμού, θα χρησιμοποιήσει το επιβεβαιωμένο προηγούμενο για να μπλοκάρει νέες προσθήκες στα Windows. Όμως, παραμένει ισχυρή η πιθανότητα η Κομισιόν να αξιοποιήσει τη θέση ισχύος στην οποία βρίσκεται, εμποδίζοντας τη μελλοντική ευελιξία της Microsoft.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v