Lex: S&P 500

Ο δείκτης S&P 500 έσπασε επιτέλους τις χειροπέδες του. Από τις 25 Οκτωβρίου έχει ενισχυθεί κατά 9%, επιστρέφοντας σε επίπεδα στα οποία βρισκόταν λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο δείκτης S&P 500 έσπασε επιτέλους τις χειροπέδες του. Από τις 25 Οκτωβρίου έχει ενισχυθεί κατά 9%, επιστρέφοντας σε επίπεδα στα οποία βρισκόταν λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο δείκτης θα έπρεπε να αντανακλά τη μελλοντική κερδοφορία των επιχειρήσεων που τον συνθέτουν, αλλά σπάνια είναι τόσο απλά τα πράγματα. Το κλίμα στην αγορά και όχι η εικόνα των προοπτικών κερδοφορίας είναι αυτό που εξηγεί το ράλι. Οι προβλέψεις των μετοχικών αναλυτών της Wall Street για αύξηση της κερδοφορίας των εταιριών του S&P 500 πλέον του 10% στο 2005 είναι τουλάχιστον υπεραισιόδοξες.

Με την οικονομική ανάπτυξη να επιβραδύνεται, η αύξηση της κερδοφορίας σε διψήφιο ποσοστό εξαρτάται από τη διεύρυνση των περιθωρίων κερδοφορίας. Ωστόσο, τα επιχειρηματικά κέρδη στις ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Με μεγάλο μέρος των περικοπών κόστους να έχει ήδη ολοκληρωθεί, το εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος ενισχύεται.

Τα υψηλότερα επιτόκια ενδέχεται να πλήξουν τους δανειστές και επίσης κάποιες χρηματοοικονομικές εταιρίες. Το κόστος των πρώτων υλών παραμένει υψηλό. Τέλος, η υποχρεωτική αντιμετώπιση των stock options προς τους εργαζόμενους ως δαπανών από τα μέσα του 2005 αναμένεται να πλήξει τα κέρδη. Οι αναλυτές ενδέχεται να συνεχίσουν να αγνοούν αυτούς τους παράγοντες στις εκτιμήσεις τους. Όμως, οι εταιρίες πιθανότατα θα εκδώσουν λιγότερα options στο μέλλον και θα αναγκασθούν να αποζημιώσουν τους εργαζόμενους μέσω άλλων δαπανών.

Εν τω μεταξύ, ασκούνται πιέσεις και στα έσοδα. Η ανάπτυξη των καταναλωτικών δαπανών επιβραδύνεται. Ο πληθωρισμός παραμένει συγκρατημένος, υποδηλώνοντας την αδυναμία των επιχειρήσεων να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές. Εάν μειωθούν τα κόστη καυσίμων και πρώτων υλών, κάποιοι τομείς θα βοηθηθούν. Όμως, η επέκταση των περιθωρίων κερδοφορίας δεν φαίνεται πιθανή.

Όλα αυτά εξηγούν το γιατί οι μακροοικονομολόγοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι από τους αναλυτές της Wall Street για την κερδοφορία του 2005. Οι εταιρίες του S&P, πάντως, εμφανίζονται προετοιμασμένες για μείωση της κερδοφορίας. Έχοντας ισχυροποιήσει τους ισολογισμούς τους, έχουν αποθέματα σχεδόν 600 δισ. δολ. Αυτό ενδέχεται να τις βοηθήσει να διατηρήσουν τα μερίσματα που έχουν αυξηθεί σε λιγότερο βαθμό από την κερδοφορία τους από το 2001. Όμως μια μερισματική απόδοσης της τάξεως του 2% δεν ανακουφίζει τους επενδυτές. Εάν οι προβλέψεις για την κερδοφορία του επόμενου έτους αρχίσουν να υποβαθμίζονται, ο S&P θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτος.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v