Μετριασμένες οι προβλέψεις των αναλυτών για Wall

Τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street, αλλά και οικονομολόγων όπως ο καθηγητής Ηλίας Καρακίτσος της Global Economic Research, για την τροχιά που θα χαράξει εντός του 2005 η αμερικανική κεφαλαιαγορά συγκεντρώνει και αναλύει ο Philip Coggan, συντάκτης επενδύσεων των ”Financial Times”.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των ”FT”

Οι αναλυτές της Wall Street είναι μετριασμένα αισιόδοξοι για την εικόνα της αγοράς το 2005, με τις προβλέψεις για τον δείκτη S&P να κυμαίνονται μεταξύ 1.325 και 1.200 μονάδων, γύρω από τις οποίες διαμορφώθηκε η αγορά τη Δευτέρα.

Η προσοχή που επιδεικνύουν οι αναλυτές πιθανότατα αντανακλά την ντροπή τους για τις παραφουσκωμένες προβλέψεις της περιόδου 2000-2002, συν την αναγνώριση ότι η πιθανότητα χαμηλότερων αποδόσεων είναι ισχυρή στο τρέχον οικονομικό κλίμα. Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, η παραδοσιακή πρόβλεψη για την αγορά ήταν σε επίπεδα που ξεπερνούσαν το 10%. Τώρα, η εκτιμώμενη ενίσχυση διαμορφώνεται σε μονοψήφιο ποσοστό.

Η εκτίμηση της πλειονότητας των αναλυτών για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2005 ανέρχεται σε 3,5%, σε χαμηλότερα επίπεδα δηλαδή από το εφετινό 4,4%, αλλά ευθυγραμμισμένη με την τρέχουσα τάση. Οι αναλυτές μεταφράζουν αυτή την οικονομική ανάπτυξη σε ενίσχυση της κερδοφορίας των εταιριών του S&P κατά 5%-11%. Ενώ η πρόβλεψη είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα εφετινά του 20% σχεδόν, υπάρχει η υπόθεση ότι ο ρυθμός αύξησης της επιχειρηματικής κερδοφορίας θα ξεπεράσει αυτόν του ΑΕΠ.

Ωστόσο, τα τελευταία μακροοικονομικά δεδομένα από τις ΗΠΑ υποδηλώνουν πως, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, τα επιχειρηματικά κέρδη ενδέχεται να έχουν ήδη φθάσει νωρίτερα στο έτος το ανώτατο σημείο στον τρέχοντα οικονομικό κύκλο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Καρακίτσο της Global Economic Research, η καθοδική κίνηση οφείλεται στην ισχυρή μείωση των κερδών των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, λόγω έκτακτων παραγόντων όπως η έρευνα του Elliot Spitzer στις πρακτικές του ασφαλιστικού κλάδου. Παρ’ όλα αυτά, ο καθηγητής προσδοκά ανοδική τάση στο εργατικό κόστος, η οποία λογικά θα περιορίσει τα περιθώρια κερδοφορίας.

Οι μετριασμένες προβλέψεις δεν αφήνουν μεγάλο περιθώριο γι’ αυτούς που επιθυμούν να στοιχηματίσουν αντίθετα στο ”ρεύμα”. Εξάλλου, σύμφωνα με το Yale University School of Management, το 88% των μικροεπενδυτών και το 71% των θεσμικών επενδυτών προσδοκούν όντως ότι θα αυξηθούν οι τιμές των μετοχών στο επόμενο 12μηνο.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v