Lex: Μετοχικές συναλλαγές στη Wall

Η λεπτομερής αναθεώρηση των κανονισμών για τις μετοχικές συναλλαγές στις ΗΠΑ, η οποία επίκειται, θα μπορούσε να περιγραφεί ως η μεγάλη μάχη για την ψυχή του NYSE. H διαμάχη για τη νομοθεσία προστασίας τιμών έχει έντονο παρασκήνιο και θέτει σε κίνδυνο το υπάρχον σύστημα συναλλαγών της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς.

Η λεπτομερής αναθεώρηση των κανονισμών για τις μετοχικές συναλλαγές στις ΗΠΑ, η οποία επίκειται, θα μπορούσε να περιγραφεί ως η μεγάλη μάχη για την ψυχή του NYSE.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, το NYSE έχει ασκήσει έντονες παρασκηνιακές πιέσεις για τη διατήρηση της νομοθεσίας της Securities and Exchange Commission για την προστασία τιμών (το σύστημα με το οποίο η καλύτερη τιμή μιας αγοράς για μια συναλλαγή εκτελείται πρώτη).

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να το κάνει. Το σύστημα αυτό προωθεί τη ρευστότητα, από τη στιγμή που επιβραβεύει επενδυτές που δίνουν εντολές αγοράς ή πώλησης σε συγκεκριμένη τιμή. Οι κανόνες προστασίας τιμών διασφαλίζουν επίσης στους επενδυτές ότι η εντολή τους δεν θα γίνει μέσον εξυπηρέτησης άλλων συμφερόντων, παραμένοντας ανολοκλήρωτη ενώ το ”παιχνίδι” παίζεται τριγύρω τους.

Όμως, και οι επικριτές έχουν ένα επιχείρημα. Παραπονιούνται ότι η προστασία τιμών τους υποχρεώνει να εκτελούν συναλλαγές στο NYSE, ενώ ίσως προτιμούσαν την ταχύτητα και την ασφάλεια εκτέλεσης μιας αυτόματης αγοράς.

Το NYSE αντέδρασε χαράσσοντας τα δικά του σχέδια για αυτόματες συναλλαγές. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η SEC δημοσιοποίησε κάποια προσχέδια μεταρρυθμίσεων. Μια από αυτές αφορά τη διατήρηση του status quo στη νομοθεσία περί προστασίας τιμών, αλλά και την επέκτασή της, μέσω καταχωρήσεων εντολών που θα επιδεικνύονται στις αγορές.

Αυτό δεν είναι και τόσο καλό για το NYSE. Πολλές από τις συναλλαγές εκτελούνται μέσω αντικριστών, οι εντολές των οποίων δεν δημοσιοποιούνται. Συνεπώς, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την προστασία τιμών σύμφωνα με τα νέα σχέδια της SEC.

Όμως, πώς μπορεί να ισχυρισθεί το NYSE πως οι επενδυτές χρειάζονται μόνο μια περιορισμένη μορφή προστασίας τιμών; Είναι σαν να λέει ότι επιθυμεί να ενθαρρύνει τη ρευστότητα, αλλά όχι πάρα πολύ.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός της SEC δεν καθιστά πανομοιότυπες όλες τις αγορές. Ένα βασικό σημείο είναι ότι οι προτάσεις της δεν επιβάλλουν χρονική προτεραιότητα. Ως εκ τούτου, εάν μια αγορά εμφανίσει καλύτερη τιμή, οι ανταγωνιστικές αγορές μπορούν να προσπαθήσουν να αντιδράσουν, διατηρώντας την πολύτιμη ροή εντολών. Εάν το NYSE επισπεύσει τη διαδικασία αυτοματοποίησης, θα επιβιώσει. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο για τους αντικριστές του.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v