Εταιρικά deals αξίας 100 δισ. δολ. σε μια εβδομάδα

Οι διεθνείς εξαγορές και συγχωνεύσεις ξεπέρασαν αυτή την εβδομάδα τα 100 δισ. δολ. και βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2000 με τις αμερικανικές εταιρίες να κυριαρχούν. ”Δεν θυμάμαι να είχαμε τόση δουλειά από το 2000”, δήλωσε χαρακτηριστικά επενδυτικός τραπεζίτης των ΗΠΑ.

Οι διεθνείς εξαγορές και συγχωνεύσεις ξεπέρασαν αυτή την εβδομάδα τα 100 δισ. δολ. και βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2000, καθώς οι αμερικανικές εταιρίες από μια ευρεία κλίμακα βιομηχανικών κλάδων υπέγραψαν συμφωνίες αξίας τουλάχιστον 85 δισ. δολαρίων.

Η πληθώρα των συμφωνιών υποδεικνύει ότι για τις ΗΠΑ απομακρύνεται πλέον η αβεβαιότητα που ακολούθησε την επανεκλογή του George Bush στις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς και τη βελτίωση τόσο του χρηματιστηριακού κλίματος όσο και των εταιρικών αποτελεσμάτων.

”Δεν θυμάμαι να είχαμε τόση δουλειά από το 2000”, δήλωσε χαρακτηριστικά επενδυτικός τραπεζίτης των ΗΠΑ.

Την Πέμπτη το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στους αμερικανικούς κλάδους φαρμάκων, τεχνολογίας και ενέργειας, καθώς η Johnson & Johnson συμφώνησε να εξαγοράσει την Guidant προς 25 δισ. δολ. σε ρευστό και μετοχές, η Symantec αγόρασε τη Veritas Software προς 13,5 δισ. δολ. σε μετοχές και η Noble Energy συγχωνεύθηκε με την Patina Oil & Gas, με μια συμφωνία για ρευστό και μετοχές αξίας 3,4 δισ. δολαρίων.

Άλλες συμφωνίες που ανακοινώθηκαν την ίδια ημέρα ήταν η εξαγορά της βρετανικής Kidde από τη United Technologies προς 2,8 δισ. δολ. και η απόφαση της Cendant να αγοράσει τη βρετανική Gullivers Travel Associates και τη διαδικτυακή μονάδα Octopus Travel Group προς 1,1 δισ. δολ. σε ρευστό.

Το σύνολο των 108 δισ. δολ. στις συμφωνίες που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής στην εβδομάδα είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο 2000, όταν είχαν συγκεντρωθεί 112 δισ. δολ., σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Dealogic.

Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2000, όταν η αξία των συμφωνιών είχε φτάσει στα 236,96 δισ. δολ. χάρη στη συγχώνευση της Time Warner με την AOL.

Στις λοιπές ανακοινώσεις αυτής της πλούσιας εβδομάδας, η Sprint ανακοίνωσε την Τετάρτη συγχώνευση ύψους 35 δισ. δολ. με τη Nextel, που δημιουργεί την τρίτη μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, ύστερα από μια ”μάχη” 18 μηνών, η Oracle εξασφάλισε εν τέλει τη συμφωνία εξαγοράς της ανταγωνιστικής της PeopleSoft προς 10,3 δισ. δολ.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v