Ο Alan Greenspan αρνήθηκε τη θέση του John Snow

Ο Alan Greenspan, ο πανίσχυρος κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, απέρριψε την πρόταση να αναλάβει υπουργός Οικονομικών στη θέση του John Snow, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκούν κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προς αυτή την κατεύθυνση.

του Andrew Balls από την Ουάσιγκτον

Ο Alan Greenspan, ο πανίσχυρος κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, απέρριψε την πρόταση να αναλάβει υπουργός Οικονομικών στην θέση του John Snow, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκούν κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προς αυτή την κατεύθυνση.

Όλες οι πλευρές αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν αυτή την ανεπίσημη πληροφόρηση των ”Financial Times”, βάσει της οποίας ο πλέον ισχυρός και σεβάσμιος άνδρας της αμερικανικής οικονομίας θα αναλάμβανε να εφαρμόσει τη φιλόδοξη εσωτερική πολιτική της νέας θητείας του προέδρου George W. Bush.

Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο τη ριζική αλλαγή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, αλλά συναντά την αντίσταση πολλών στελεχών του Καπιτωλίου, καθώς και τον σκεπτικισμό της Wall Street.

Η προσέγγιση που έκαναν στον Greenspan κορυφαία στελέχη του Λευκού Οίκου καταδεικνύει την ανησυχία ότι ο Snow δεν είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να προωθήσει την αντζέντα Bush. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τις φήμες για τον Greenspan.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Bush επιβεβαίωσε ότι ο Snow θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών, ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα στο οποίο διαδίδονταν φήμες ότι η κυβέρνηση θέλει να βρει έναν δυνατό αντικαταστάτη για το υπουργείο Οικονομικών.

”Ο πρόεδρος πιστεύει ότι ο υπουργός Snow αποτελεί ένα διακεκριμένο στέλεχος του οικονομικού τιμ”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Claire Buchan. Η Michelle Smith, εκπρόσωπος Τύπου της Federal Reserve, δεν δέχτηκε να σχολιάσει.

Μια ομάδα από συντηρητικά στελέχη της κυβέρνησης με μεγάλη επιρροή άσκησαν ευθέως πιέσεις στον Λευκό Οίκο και τον ίδιο τον Greenspan ώστε να αναλάβει την θέση του Snow, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Ο Alan Greenspan, η θητεία του οποίου λήγει τον επόμενο χρόνο, είναι Ρεπουμπλικάνος αλλά απολαμβάνει μια σπάνια καθολική αναγνώριση και εμπιστοσύνη στην πολιτικο-οικονομική ζωή των ΗΠΑ.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v