Οι Ευρωπαίοι κάνουν τις εκλογές δημοψήφισμα!

Ευρωπαίοι ηγέτες μετατρέπουν τις εκλογές σε δημοψήφισμα για το ευρώ, σε ένα σκληρό και πολύ ριψοκίνδυνο πολιτικό παιχνίδι, που ελπίζουν ότι θα λυγίσει τους Έλληνες. Το παρασκήνιο και το διακύβευμα.

  • Peter Spiegel (Βρυξέλλες)
Οι Ευρωπαίοι κάνουν τις εκλογές δημοψήφισμα!
Κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να μετατρέψουν τις επαναληπτικές εκλογές στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, σε ένα πολύ ριψοκίνδυνο πολιτικό παιχνίδι, που οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα κερδίσει τους ψηφοφόρους που έχουν απογοητευτεί με τις σκληρές προϋποθέσεις της διάσωσης, αλλά καίγονται να παραμείνουν στο ενιαίο νόμισμα.

Ο Jose Manuel Barroso, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέστησε σαφές το δίλημμα όταν είπε στους Έλληνες ψηφοφόρους ότι το πρόγραμμα διάσωσης των 174 δισ. ευρώ δεν μπορεί να αλλάξει και ότι το αν θα παραμείνουν στην ευρωζώνη εναποτίθεται πλέον σε αυτούς.

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει τμήμα της οικογένειάς μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ» είπε ο κ. Barroso σε συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε βιαστικά. «Πέρα από αυτό, η τελική απόφαση για την παραμονή στην ευρωζώνη πρέπει να έρθει από την ίδια την Ελλάδα».

Σκληρό μήνυμα έρχεται από τις δηλώσεις που έκαναν η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο νέος Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande, μετά την πρώτη συνάντησή τους στο Βερολίνο την Τρίτη. Και οι δύο ηγέτες είπαν ότι οι εκλογές του επόμενου μήνα στην Ελλάδα θα είναι δημοψήφισμα σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ.

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η θέση αυτή συμφωνήθηκε μετά από συναντήσεις των τελευταίων ημερών, μεταξύ των οποίων ένα δείπνο τη Δευτέρα ανάμεσα στον κ. Barroso και άλλους επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών, όπως ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και ο επικεφαλής του eurogroup Jean-Claude Juncker. Συζητήθηκε επίσης στη συνεδρίαση του eurogroup τη Δευτέρα το βράδυ.

«Οι επόμενες εκλογές θα είναι ένα είδος δημοψηφίσματος» είπε ένας υπουργός Οικονομικών. «Θα ξεκαθαρίσουμε στον ελληνικό λαό ότι, αν δεν υπάρξει σταθερή κυβέρνηση που να εφαρμόσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος, τότε θα υπάρξει δυσκολία και θα πρέπει να υιοθετήσουμε το plan B».

Πρωθυπουργός στη μη πολιτική υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας μέχρι τις εκλογές της 17ης Ιουνίου ανέλαβε ο Παναγιώτης Πικραμμένος, επικεφαλής του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αν και τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει το πρόγραμμα διάσωσης δεν είναι καθόλου δημοφιλή, από τις δημοσκοπήσεις εξακολουθεί να προκύπτει ότι περίπου τρεις στους τέσσερις Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, γεγονός που δίνει ένα πολύ γερό χαρτί στα χέρια των Ευρωπαίων ηγετών. Η στρατηγική των ηγετών είναι ανάλογη με εκείνη που είχαν εφαρμόσει τον Νοέμβριο, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους ομολόγους του, προτείνοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το β΄ πακέτο διάσωσης, που είχε μόλις συμφωνηθεί.

Η Α. Merkel και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Nicolas Sarkozy κατέστησαν αμέσως σαφές σε σύνοδο στις Κάννες ότι ένα δημοψήφισμα θα έπρεπε να αφορά τη συμμετοχή στο ευρώ και όχι τη διάσωση. Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε και ο κ. Παπανδρέου εκδιώχθηκε από την πρωθυπουργία.

Ο κ. Barroso δήλωσε ότι, ενώ η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα για να ανακάμψει η οικονομία της που καταρρέει, η όποια νέα κυβέρνηση των Αθηνών θα πρέπει να επιμείνει στις δεσμεύσεις της στο πρόγραμμα διάσωσης, τονίζοντας ότι η πολιτική δέσμευση στήριξής της από τις 16 άλλες δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις πρέπει επίσης να γίνει σεβαστή.

«Γνωρίζουμε απολύτως ότι στην τρέχουσα κατάσταση ζητάμε πολλά από τον ελληνικό λαό και πολλές θυσίες» είπε ο κ. Barroso. «Δεν υπάρχει εναλλακτική που να έχει λιγότερο πόνο και λιγότερες δυσκολίες. Το πρόγραμμα προσφέρει αλληλεγγύη σε αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις και πρόσβαση σε κεφάλαια που δεν θα υπήρχε υπό άλλες συνθήκες. Δεν μπορεί να γίνει πιο εύκολα».

Η προειδοποίηση έχει ιδιαίτερο νόημα όταν προέρχεται από τον κ. Barroso που ως επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. είναι θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών και θεωρείται ένας από τους ηγέτες που θέλουν περισσότερο να κρατήσουν την Ελλάδα στο ενιαίο νόμισμα.

© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v