Lex: Hewlett Packard

Τι μάθημα θα πρέπει να πάρουν οι επενδυτές της Hewlett Packard από την απόφαση της IBM να εγκαταλείψει τη δραστηριοποίησή της στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές; Όπως και η ΙΒΜ, δεν έχει αποκομίσει κέρδη από την πώληση υπολογιστών τα τελευταία χρόνια. Και όχι μόνο αυτό. Η Gartner εκτιμά ότι τα καλύτερα έχουν ήδη περάσει.

Τι μάθημα θα πρέπει να πάρουν οι επενδυτές της Hewlett Packard από την απόφαση της IBM να εγκαταλείψει τη δραστηριοποίησή της στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές;

Πρώτον ότι δεν πρέπει να αγνοούν τη χρονική συγκυρία. Τόσο η IBM όσο και η ΗΡ δεν έχουν αποκομίσει κέρδη από την πώληση υπολογιστών τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, όπως εκτιμά η Gartner, εκτιμούν ότι αυτές ήταν οι καλές περίοδοι. Η ζωή θα γίνει ακόμη σκληρότερη με την ετήσια αύξηση των μονάδων PC να μειώνεται κατά το ήμισυ, από 11,3% την περίοδο 2003-5 σε 5,7% για την περίοδο 2006-8.

Επιπροσθέτως, οι τιμές των υπολογιστών μειώνονται ξανά. Αυτό ισχυροποιεί το πλεονέκτημα κόστους που απολαμβάνει ο ηγέτης της αγοράς, Dell. Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, το άμεσο επιχειρησιακό μοντέλο που εφαρμόζει η Dell σημαίνει πως δεν χρειάζεται μεγάλα αποθέματα και να ”περνά” το σχετικό όφελος στην τελική τιμή.

Δεύτερον, αν και η ΙΒΜ θα συνεχίσει να πουλά υπολογιστές με το λογότυπό της, η πώληση της μονάδας στην Lenovo δείχνει ότι δεν είναι πλέον προσκολλημένη στην δραστηριότητα αυτή. Ενώ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ακριβώς, η ΗΡ ισχυρίζεται ότι επωφελείται από την πώληση υπολογιστών μαζί με τους εκτυπωτές. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει προφανής αγοραστής. Όμως, θα ενισχυθούν οι πιέσεις για να απομακρυνθεί η εταιρία από τα PC.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο εμφανίζεται η ευκαιρία να ”αρπάξει” τους πελάτες της IBM. H Carly Fiorina, η διευθύνων σύμβουλος της HΡ, έχει υποσχεθεί να επικεντρωθεί λιγότερο στους υπολογιστές. Ωστόσο, οι πιέσεις από τη Dell δεν πρόκειται να απομακρυνθούν.

Η κ. Fiorina παραδέχτηκε εντός της εβδομάδας ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΗΡ έχει εξετάσει τρεις φορές μέχρι τώρα τη διάσπαση του ομίλου. Αυτό δεν είναι λύση για το πρόβλημα στους υπολογιστές. Απεναντίας, απελευθερώνει την δραστηριότητα στους εκτυπωτές που είναι αρκετά επικερδής, ως επενδυτική ευκαιρία.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v