Να παρέμβει κανείς ή να μην παρέμβει;

Η γλώσσα μπορεί να τσακίζει κόκαλα, αλλά δεν μπορεί να επηρεάσει τους traders της αγοράς συναλλάγματος. Οι τελευταίες δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης δεν κατάφεραν να διακόψουν τη φρενήρη διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος. Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις της Ευρώπης; Υπάρχει περίπτωση παρεμβατικής κίνησης; Ανάλυση από τον Philip Coggan.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT



Η γλώσσα μπορεί να τσακίζει κόκαλα, αλλά δεν μπορεί να επηρεάσει τους traders της αγοράς συναλλάγματος. Οι τελευταίες δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης δεν κατάφεραν να διακόψουν τη φρενήρη διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος. Πλέον είναι ζήτημα χρόνου να διασπάσει η ισοτιμία του δολαρίου τα επίπεδα του 1,35 δολ. έναντι του ευρώ και τα 2 δολ. έναντι της στερλίνας.

Οι υπουργοί Οικονομικών ξεκαθάρισαν πως η ευθύνη βαρύνει τις ΗΠΑ και το δίδυμο (εμπορικό και δημοσιονομικό) έλλειμμά της για την υποχώρηση του δολαρίου. Προσέθεσαν πως ”οι πρόσφατες ισχυρές κινήσεις στις ισοτιμίες δεν είναι ευπρόσδεκτες”.

Όμως, τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι γι’ αυτό; Είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορούν να ”αναγκάσουν” τις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Άλλωστε, θα ήθελαν όντως να λάβουν μέτρα οι ΗΠΑ, εάν ενισχύοντας τα επιτόκια ή αυξάνοντας τη φορολογία υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να οδηγηθεί η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στην ύφεση; Αυτό τουλάχιστον θα μείωνε το εμπορικό έλλειμμα αλλά με βαρύ κόστος για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βοήθησε τον στόχο του ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, όταν μιλούσε για ενίσχυση, αντί για μείωση, των επιτοκίων. Μια αύξηση των επιτοκίων δεν έχει νόημα αν οι αρχές επιθυμούν την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ. Ούτε φυσικά τα υψηλότερα επιτόκια εξυπηρετούν την οικονομία της ευρωζώνης που ταλαιπωρείται.

Ακόμη χειρότερο είναι ότι, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις, εάν η ΕΚΤ επιχειρήσει να μειώσει τα επιτόκια για να βοηθήσει την υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος, θα χάσει την αξιοπιστία της. Αυτή η εναλλακτική λύση φαίνεται να αποκλείεται στην παρούσα φάση.

Αυτό αφήνει τον παρεμβατισμό ως τη μοναδική εναλλακτική λύση. Ο παρεμβατισμός λογικά θα επιδράσει στην αγορά, στην παρούσα φάση. Πάρα πολλοί επενδυτές έχουν θέσεις short στο δολάριο από τη στιγμή που είναι η μοναδική συναλλαγή με αξιοπρεπή απόδοση εδώ και μήνες. Εάν αντιστραφεί η τάση, αυτοί οι ”παίκτες” που ακολουθούν τις τάσεις θα σπεύσουν να απομακρυνθούν αμέσως, όπως έπραξαν τον Απρίλιο και το Μάιο.

Το θέμα είναι αν η ΕΚΤ έχει την απαιτούμενη δύναμη πυρός για να πραγματοποιήσει από μόνη της έναν επιτυχημένο παρεμβατισμό. Είναι ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να τη βοηθήσουν. Οι Ιάπωνες ενδέχεται να είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν, αλλά σε τι επίπεδα θα καταφέρουν να συνεννοηθούν; Όταν το δολάριο έχει φθάσει στα 1,40 δολ. έναντι του ευρώ και στα 100 γεν έναντι του ιαπωνικού νομίσματος;

Είναι σαφές, δεδομένης της τάσης που επιδεικνύει το δολάριο, ότι οι αγορές δεν έχουν πειστεί ότι θα υπάρξει κίνηση παρεμβατισμού. Ή, σαν τα σχολιαρόπαιδα που έχουν νέο καθηγητή, δοκιμάζουν την τύχη τους να δουν με πόσα κέρδη θα τη γλιτώσουν.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v