Οι παραιτήσεις σηματοδοτούν αλλαγή στη Nokia

Οι παραιτήσεις τριών κορυφαίων στελεχών της Νokia, της μεγαλύτερης εταιρίας κινητών τηλεφώνων του κόσμου, σε περίοδο δύο εβδομάδων, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας σε ένα από τα πιο σταθερά διοικητικά σχήματα της επιχειρηματικής ιστορίας. Ωστόσο, δίνουν και το έναυσμα για αλλαγές στον όμιλο.

του Nicholas George

Οι παραιτήσεις τριών κορυφαίων στελεχών της Νokia, της μεγαλύτερης εταιρίας κινητών τηλεφώνων του κόσμου, σε περίοδο δύο εβδομάδων, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας σε ένα από τα πιο σταθερά διοικητικά σχήματα παγκοσμίως.

Από το 1992, οπότε και ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του φινλανδικού ομίλου ο Jorma Ollila, οι τέσσερις managers που τον περιέβαλαν δέθηκαν με ισχυρούς δεσμούς, με αποτέλεσμα να ονομασθούν ”η Συμμορία του Jorma”. Ο πυρήνας αποτελούταν από τον πρόεδρο Pekka Ala-Pietila, τον επικεφαλής στρατηγικής Matti Alahuhta, την επικεφαλής των δικτύων της Nokia, Sari Baldauf και τον υπεύθυνο των κινητών τηλεφώνων, Olli-Pekka Kallasvuo.

To διοικητικό σχήμα επεκτάθηκε και καθιερώθηκε το σύστημα του rotation, αλλά μαζί με τον κ. Ollila αυτοί οι τέσσερις είναι που πιστώνονται τη μετατροπή του βιομηχανικού ομίλου σε μια από τις κορυφαίες τεχνολογικές επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Πριν από δύο εβδομάδες, η συμμορία παρουσίασε σημάδια διάσπασης. Ο κ. Alahuhta ανακοίνωσε την παραίτησή του, για να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Kone, του φινλανδικού ομίλου κατασκευής ανελκυστήρων.

Την Παρασκευή ήταν η σειρά της κ. Baldauf, η οποία απομακρύνεται για ”να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό”, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο σε αγαθοεργίες και διάβασμα, και σε κάποια φάση στο μέλλον ίσως επιστρέψει με μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μαζί της αποχώρησε και ο Jukka Bergqvist, επικεφαλής των παραγωγικών μονάδων της Nokia στις διεθνείς αγορές. Και οι τρεις ήταν μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της Nokia.

Οι αποχωρήσεις των στελεχών λαμβάνουν χώρα σε μια χρονική στιγμή που η Nokia προσπαθεί να επανακτήσει μερίδια αγοράς που απώλεσε λόγω της αποτυχίας της στη ”διάγνωση” των τάσεων στην αγορά των κινητών τηλεφώνων.

Η εταιρία επιμένει πως οι αλλαγές συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη ανάγκη αναζωογόνησης του διοικητικού σχήματος. Την Παρασκευή, ο κ. Ollila αναφέρθηκε σε μια ”νέα γενιά στελεχών”, σε μια διοικητική πρόκληση που πρέπει να αναλαμβάνουν όλες οι εταιρίες. Η Nokia βρίσκεται ”σε μια μεταβατική φάση αλλαγών”, τόνισε.

Ο αντικαταστάτης της κ. Baldauf είναι ο Αυστραλός Simno Beresford, ενώ ο Tero Ojanpera αντικαθιστά τον κ. Alahuhta. Οι αποχωρήσεις των δυο στελεχών θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας που ίσως ολοκληρωθεί με την αποχώρηση του κ. Ollila. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας τόνισε πως έχει συμβόλαιο μέχρι το φθινόπωρο του 2006 και εκτιμά ότι θα ξεκινήσει τις σχετικές συζητήσεις με το διοικητικό συμβούλιο σε ένα χρόνο.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v