Αγγλογερμανική ”σύρραξη” κατά των Sarbanes-Oxley

Οι βρετανικοί και οι γερμανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι ξεκινούν συνδυασμένη εκστρατεία για την καταπολέμηση του ”υπερβολικού κόστους και των νομοθετικών περιορισμών” που θέτει η συμμόρφωση με την αμερικανική νομοθεσία εταιρικής διακυβέρνησης Sarbanes-Oxley.

του Tony Tassell

Οι βρετανικοί και οι γερμανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι ξεκινούν συνδυασμένη εκστρατεία για την καταπολέμηση του ”υπερβολικού κόστους και των νομοθετικών περιορισμών” που θέτει η συμμόρφωση με την αμερικανική νομοθεσία εταιρικής διακυβέρνησης Sarbanes-Oxley.

Σε μια ακόμη ένδειξη της αυξανόμενης διεθνούς διαμαρτυρίας εναντίον της νέας νομοθεσίας, θα απευθύνουν έκκληση στη Securities and Exchange Commission για αλλαγές, μεταξύ των οποίων και η ευκολότερη απομάκρυνση από το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Οι επιχειρηματικές ομοσπονδίες των δυο χωρών, η CΒI και η BDI, θα αποστείλουν κοινή επιστολή διαμαρτυρίας στη SEC, αποτυπώνοντας τις αυξανόμενες ανησυχίες των μελών τους για τη νομοθεσία. Αμέσως μετά, θα υπάρξουν επαφές μεταξύ των αξιωματούχων των ενώσεων και της SEC στις αρχές Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ. Οι δυο όμιλοι, σύμφωνα με πληροφορίες των ”Financial Times”, θα ενισχύσουν και τις παρασκηνιακές πιέσεις στις αμερικανικές αρχές.

Όπως αναφέρει ο Digby Jones, ο γενικός διευθυντής της CBI, η νομοθεσία Srbanes-Oxley ενέχει σημαντικό κόστος συμμόρφωσης. ”Οι νόμοι Sarbanes-Oxley θέτουν σε κίνδυνο τον ρόλο της Νέας Υόρκης ως προορισμό απορρόφησης κεφαλαίων”, τονίζει χαρακτηριστικά. Η κοινή εκστρατεία αποφασίστηκε σε μια συνάντηση της Unice, της πανευρωπαϊκής επιχειρηματικής συνομοσπονδίας που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί 16 εκατ. επιχειρήσεις.

Ο κ. Jones αποκάλυψε πως όλες οι γερμανικές επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον εξετάσει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης, λόγω της νομοθεσίας Sarbanes-Oxley.

H νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε μετά την κατάρρευση της Enron και άλλα επιχειρηματικά σκάνδαλα, πιέζει τις εταιρίες να αναβαθμίσουν τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που διασφαλίζουν ότι τα οικονομικά τους αποτελέσματα και η συμμόρφωση με τη νομοθεσία είναι αξιόπιστα.

Το βασικό σημείο της οργής των επιχειρήσεων είναι το άρθρο 404, που απαιτεί από τις διοικήσεις να αποτυπώνουν στο τέλος του έτους την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των εσωτερικών ελέγχων τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη πιέσει τη SEC να μειώσει τις απαιτήσεις καταχωρήσεων. Ο Hans Eichel, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, έθεσε το ζήτημα στον John Thain, διευθύνοντα σύμβουλο του New York Stock Exchange.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v