Lex: Μετοχικές αναλύσεις

Το πώς θα μπορέσουν οι αναλύσεις να καλύψουν τα κόστη τους είναι το ερώτημα που στοιχειώνει τις επενδυτικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Τα έσοδα από προμήθειες δεν μπορούν να καλύψουν τα περίπου 300 εκατ. δολάρια ετησίως που απαιτούνται για να διατηρεί μια τράπεζα ένα αξιοπρεπές τμήμα αναλύσεων.

Το πώς θα μπορέσουν οι αναλύσεις να καλύψουν τα κόστη τους ή να επιφέρουν κέρδη είναι το ερώτημα που στοιχειώνει τις επενδυτικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Τα έσοδα από προμήθειες δεν μπορούν να καλύψουν τα περίπου 300 εκατ. δολάρια ετησίως που απαιτούνται για να διατηρεί μια τράπεζα ένα αξιοπρεπές τμήμα αναλύσεων.

Ο Elliot Spitzer απαγόρευσε τη χρήση των εσόδων από το investment banking για την κάλυψη του κόστους. Ωστόσο, η χρήση ανεξάρτητων εταιριών αναλύσεων αποδείχτηκε υπερβολικά ριζοσπαστική κίνηση για τις μεγάλες τράπεζες.

Η Deutsche Bank φαίνεται να οδεύει προς μια λύση. Απέλυσε τρεις από τους κορυφαίους αναλυτές της την Παρασκευή. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα της ενοποίησης των τμημάτων αναλύσεων μετοχών και προϊόντων σταθερού εισοδήματος. Άλλωστε, η τράπεζα ενοποίησε ήδη τα τμήματα αναλύσεων μετοχών και χρεογράφων κάτω από ενιαία διοίκηση το Σεπτέμβριο.

Τώρα, ο Anshu Jain, ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών αγορών της Deutsche Bank, προχωράει ένα βήμα παραπέρα από την περιορισμένη συγχώνευση που επιχείρησαν οι ανταγωνιστικές τράπεζες, όπως η ενοποίηση των τμημάτων αναλύσεων μετοχών και χρεογράφων που πραγματοποίησε η Morgan Stanley.

To βασικό όφελος του να κάθονται και να εργάζονται μαζί οι αναλυτές μετοχών και πιστωτικών προϊόντων είναι η διαφοροποιημένη ανάλυση μέσα στο ίδιο έγγραφο, το οποίο θα αξιολογεί ολόκληρη την κεφαλαιακή δομή μιας εταιρίας. Το ερώτημα είναι πόσοι θεσμικοί πελάτες, οι οποίοι έχουν ακόμη ξεχωριστά τμήματα μετοχών και ομολόγων, θα ήθελαν κάτι τέτοιο.

Ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι τα χαμηλότερα κόστη, ιδιαιτέρως στις λειτουργίες γραφειακής υποστήριξης, της συλλογής δεδομένων και των συστημάτων πληροφορικής. Ωστόσο, η τράπεζα θα χρειάζεται ακόμη τόσο τους αναλυτές μετοχών όσο και τους αναλυτές ομολόγων, οπότε οι περικοπές προσωπικού λογικά θα είναι περιορισμένες. Εν τω μεταξύ, μια τέτοια ενοποίηση αναμφίβολα θα επιφέρει ρήξεις.

Η Deutsche Bank ενδέχεται να μην έχει επιλογή. Έχει ανάγκη να περιορίσει τα κόστη της και το τμήμα αναλύσεων είναι ένας προφανής στόχος. Με 660 αναλυτές μετοχών, το τμήμα δεν είναι τόσο ”φτωχό” όσο της Goldman Sachs ή της JP Morgan. Όμως, δεν έχει και την πελατειακή βάση μιας UBS ή μιας Merrill Lynch, ώστε να μπορεί να πληρώνει τόσους μισθούς.

Αυτό σημαίνει ότι οι ανταγωνιστές της ίσως να μην βιαστούν να αντιγράψουν το παράδειγμα της Deutsche Bank -εκτός φυσικά, αν αποδειχτεί ότι δουλεύει στην πράξη.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v