Πόση δύναμη έχει ο ταύρος της Wall Street;

Κάποιες επιφυλακτικές και κάποιες πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις στον απόηχο της αναρρίχησης του S&P 500 σε μετά κρίσης υψηλά. Τι λέει η τεχνική ανάλυση, τι δείχνουν οι κινήσεις μετοχών, τι περιμένουν οι αναλυτές.

  • Ajay Makan και Arash Massoudi (Νέα Υόρκη)
Πόση δύναμη έχει ο ταύρος της Wall Street;
Οι φόβοι για τη βιωσιμότητα της ανοδικής πορείας της Wall Street έχουν αυξηθεί και πολλές μετοχές μένουν έξω από το ράλι του «ταύρου», που ώθησε τον S&P 500 σε νέα υψηλά μετά κρίσης.

Μόνο 40 μετοχές του S&P 500 ανήλθαν σε υψηλά 52 εβδομάδων χθες, σε σύγκριση με πάνω από 100 την προηγούμενη φορά, όπου έφτασε σε ζενίθ η αγορά, πέρσι στις 29 Απριλίου. Οι αναλυτές θεωρούν τον συντελεστή 52 εβδομάδων δείκτη για το πόση εμπιστοσύνη νιώθουν οι επενδυτές για τη συνολική αγορά, και όχι για μεμονωμένες μετοχές.

«Τυπικά, όταν η αγορά ανεβαίνει, περιμένεις να δεις μια διεύρυνση στο ποσοστό των μετοχών που φτάνουν σε νέα υψηλά», δηλώνει ο Paul Hickey, senior αναλυτής της Bespoke Investment Group στη Νέα Υόρκη. «Όμως, το ποσοστό που φτάνει σε νέα υψηλά είναι αναιμικό».

Ένα κομμάτι της εξήγησης είναι η εύρωστη εμφάνιση της Apple, της οποίας η στάθμιση στον S&P 500 έχει αναρριχηθεί σε πάνω από 4%. Η Bespoke εκτιμά ότι η Apple έχει συνεισφέρει 20 μονάδες στον S&P 500 από πέρσι τον Απρίλιο, καθώς η μετοχή της έχει εκτιναχθεί 61,2%, ή πάνω από 200 δολάρια.

Όμως, η ανάλυση για το ποιες μετοχές φτάνουν σε υψηλά δείχνει επίσης τη συνεχιζόμενη νευρικότητα για την ισχύ της παγκόσμιας οικονομίας. Μόνο μία μετοχή πρώτων υλών και τρεις βιομηχανιών στον S&P 500 έφτασαν σε υψηλά 52 εβδομάδων χθες. Και οι δύο κλάδοι θεωρούνται κυκλικοί και συνήθως έχουν καλύτερη εμφάνιση από τον μέσο όρο («outperform») σε μια ανοδική αγορά.

Παρά την εύρωστη εμφάνιση των τραπεζικών μετοχών μέχρι στιγμής στο έτος, τίτλοι όπως της Bank of America παραμένουν πίσω από τα υψηλά 52 εβδομάδων και το χρηματιστήριο IntercontinentalExchange ήταν η μόνη αμιγώς χρηματοπιστωτική μετοχή που άγγιξε το υψηλό της Δευτέρας. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι αναλυτές ανήσυχοι.

«Αν ψάχνεις να βρεις τα όρια σε μια αγορά με βάση έναν μόνο δείκτη, ζητάς προβλήματα», δήλωσε ο Bruce Bittles, της RW Baird. Και υπάρχουν κι άλλοι τεχνικοί δείκτες που συνεχίζουν να δείχνουν μια υγιή αγορά. Από τους επιμέρους κλάδους του S&P 500, το 83% αποκόμισε κέρδη την περασμένη εβδομάδα, και αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό μέχρι στιγμής στο έτος που δείχνει ευρεία συμμετοχή στο ράλι.

Ο αντίλογος για τις συνεχιζόμενες μακροοικονομικές ανησυχίες είναι επίσης η αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις μετοχές με εγχώριο ενδιαφέρον. Οι περισσότερες  μετοχές που έφτασαν σε υψηλά 52 εβδομάδων χθες σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο ήταν επιχειρήσεων καταναλωτικού προσανατολισμού.

Η κατασκευαστική DR Horton και οι εταιρίες οικιακών ειδών Home Depot και Lowe’s ήταν ανάμεσα στις επιχειρήσεις με καταναλωτικό ενδιαφέρον που ανήλθαν σε υψηλά 52 εβδομάδων. Ο κλάδος κατασκευής οικιών στον S&P 500 έχει ενισχυθεί 33% μέχρι στιγμής στο έτος και δείχνει ότι η ψυχολογία επιτέλους ίσως αλλάζει απέναντι σε εταιρίες που υπήρξαν μεγάλο βαρίδι στη μετά την κρίση ανάκαμψη.

«Η δαπάνη του Αμερικανού καταναλωτή έχει φτάσει σε επίπεδα πάνω από προηγούμενα υψηλά στην οικονομία», δηλώνει ο Tobias Levkovich, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης ΗΠΑ στη Citigroup. «Παραμένω αισιόδοξος. Έχω στόχο τις 1.425 μονάδες για τον S&P 500».
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v