"Αναπτυσσόμενα" τα νέα ελληνικά ομόλογα

Στις επενδύσεις δεν χωράει εκδίκηση. Όμως οι ομολογιούχοι πιθανόν να νοιώσουν μια μικρή ικανοποίηση που οι αγορές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως αναπτυσσόμενη χώρα, τουλάχιστον όσον αφορά τα νέα ομόλογά της.

  • James Mackintosh, Short View
Αναπτυσσόμενα τα νέα ελληνικά ομόλογα
Στις επενδύσεις δεν χωράει εκδίκηση. Όμως οι Έλληνες ομολογιούχοι πιθανόν να νοιώσουν μια μικρή ικανοποίηση που οι αγορές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως αναπτυσσόμενη χώρα, τουλάχιστον όσον αφορά την διαπραγμάτευση των νέων ομολόγων της.

Η "γκρίζα αγορά" των ομολόγων που λειτούργησε ήδη ενόψει της ολοκλήρωσης της συμφωνίας ανταλλαγής, δουλεύει υπό τους κανόνες της ένωσης χρηματιστών αναδυόμενων αγορών Emerging Markets Traders Association, που έχουν μπόλικη εμπειρία σε «μισοπεθαμένους» δανειολήπτες.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η τιμή. Ακόμη και μετά την μεγαλύτερη εθνική στάση πληρωμών στην ιστορία, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτιμάται με προεξόφληση του επόμενο χρεοστασίου. Τα yields περί το 17-19%, αν και συχνά με μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα σε προσφορά/ζήτηση, αντιστοιχούν σε εκείνα των παλαιών ομολόγων το φθινόπωρο. Από την πλευρά των αγορών, η Ελλάδα το μόνο που κατάφερε ήταν να γυρίσει το χρόνο έξι μήνες πίσω.

Όχι ότι προκαλεί έκπληξη. Η Ελλάδα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κηρύξει νέα στάση πληρωμών. Το πακέτο βοήθειας 130 δισ. ευρώ θα την αφήσει χωρίς χρήματα σε τρία χρόνια.

Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι θα κλείσει αυτή η τρύπα και οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις θα προωθηθούν όπως έχει προγραμματιστεί (πολύ φιλόδοξη εκτίμηση με δεδομένες τις αποτυχίες των δύο τελευταίων χρόνων), η Ελλάδα και πάλι θα έχει χρέος 120,5% επί του ΑΕΠ το 2020. Η συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτικών και της αρτηριοσκληρωτικής οικονομίας υποδεικνύουν ότι ο συντελεστής είναι πολύ υψηλός.

Σε κάθε περίπτωση η τιμή των νέων ομολόγων αφήνει πολλά περιθώρια για νέα στάση πληρωμών.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι των επιφυλάξεων. Πρώτον, εκείνοι που θα λάβουν τα ομόλογα, μπορεί να τα ξεφορτωθούν μαζικά. Κι αυτό θα οδηγούσε τις τιμές χαμηλά. Δεύτερον, υπάρχει ακόμη εύλογη πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ σε κάποια στιγμή. Και τότε οι επενδυτές θα δοκιμάσουν πόσο αξίζουν στην πραγματικότητα οι προβλέψεις του βρετανικού δικαίου των νέων ομολόγων.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v