”Πόλεμο” στη γραφειοκρατία κηρύττει η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία μείωσης της νομοθετικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τις συνθήκες στο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον που προκαλούν τα συχνά παράπονα των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

του Tobias Buck στις Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία μείωσης της νομοθετικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τις συνθήκες στο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον που προκαλούν τα συχνά παράπονα των επιχειρήσεων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν να απλοποιήσουν μια σειρά υφιστάμενων νόμων, να εγκαταλείψουν το σχεδιασμό υλοποίησης για περίπου 100 προσχέδια νομοθετικών ρυθμίσεων και να υποβάλουν προτάσεις για την αντιμετώπιση των σχολαστικών και χρονοβόρων διαδικασιών.

Η εκστρατεία αντανακλά την επιθυμία της νέας Κομισιόν, υπό την καθοδήγηση του προέδρου της, Jose Manuel Barroso, να καταστήσει την Ε.Ε. πιο ανταγωνιστική και φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο κ. Barroso ξεκαθάρισε πως επιθυμεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επικεντρωθεί στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και δήλωσε πως στηρίζει την ατζέντα της Λισσαβόνας - ένα λεπτομερές προσχέδιο που αποσκοπεί στη μετατροπή της Ε.Ε. στην πιο ανταγωνιστική περιφέρεια του κόσμου μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Έναν ρόλο-”κλειδί” στην εκστρατεία θα παίξει το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., το οποίο απαρτίζεται από τους υπουργούς Οικονομικών, Βιομηχανίας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. και αξιωματούχους της Κομισιόν, υπό την καθοδήγηση του αρμόδιου επιτρόπου Gunter Vergheugen.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο κ. Verheugen τόνισε πως ξεκαθάρισε στα μέλη του συμβουλίου πως η μείωση της γραφειοκρατίας και η βελτίωση της επιχειρηματικής νομοθεσίας αποτελεί τη βασική του προτεραιότητα. ”Αυτή θα είναι η μόνιμη επωδός μου για την επόμενη πενταετία”.

Η Patricia Hewitt, η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου, δήλωσε: ”Βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας αντιμετώπισης της Ε.Ε. ως προς τη νομοθεσία. Η Κομισιόν πλέον δείχνει προσηλωμένη στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την ανταγωνιστικότητα. Από το επόμενο έτος θα υπάρχει ένα σύστημα εκτίμησης των επιπτώσεων της νομοθεσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και τεστ ανταγωνιστικότητας”.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v