Lex: Intercontinental

Όπως γνωρίζει κάθε ξενοδόχος, η καθυστέρηση είναι η χειρότερη μορφή άρνησης. Αυτό αληθεύει, ιδίως όταν πρέπει να εξυπηρετήσεις μια μερίδα ιδιότροπων μετόχων, όπως αυτοί της Intercontinental Hotels.

Όπως γνωρίζει κάθε ξενοδόχος, η καθυστέρηση είναι η χειρότερη μορφή άρνησης. Αυτό αληθεύει, ιδίως όταν πρέπει να εξυπηρετήσεις μια μερίδα ιδιότροπων μετόχων, όπως αυτοί της Intercontinental Hotels.

Οι μετοχές της μεγαλύτερης εταιρίας ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στον κόσμο έχουν ενισχυθεί κατά 40% από το Μάρτιο, οπότε και φάνηκε ότι προωθούνται οι αλλαγές. Η πώληση μεγάλου ποσοστού της εναπομένουσας κληρονομιάς έχει πάει καλά. Μέχρι στιγμής, η Intercontinental εξασφάλισε αξιοπρεπείς τιμές για τα ξενοδοχεία της, υποστηρίζοντας το σχεδιασμό της για επιθετική πολιτική επιστροφής χρημάτων στους μετόχους της.

Ωστόσο, για να διατηρήσει την τροχιά της μετοχής της, έπρεπε να παρουσιάσει σαφείς αποδείξεις ότι έχει επωφεληθεί από την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης. Λόγω σημαντικού σταθερού κόστους, τα ξενοδοχεία αποτελούν εξαιρετικά κυκλική δραστηριότητα.

Στις καλές εποχές, τα υψηλά επίπεδα πληρότητας και οι υψηλότερες τιμές καταλήγουν απευθείας στα κέρδη. Υπάρχουν αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Αμερική και την Ασία. Ωστόσο, στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τα επίπεδα πληρότητας παραμένουν χαμηλά.

Με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές να παραμένουν θολές, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ελπίζουν σε πολλά. Βάσει ιδιαίτερα αισιόδοξων προβλέψεων, η μετοχή της Intercontinental διαμορφώνεται σε επίπεδα 18,5 φορές πολλαπλάσια των κερδών του 2005.

Εν κατακλείδι, η ολοκλήρωση της μεταμόρφωσής της σε μια εταιρία διαχείρισης εμπορικών σημάτων με ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία, ενδέχεται να καταστεί ελκυστικός στόχος εξαγοράς. Ωστόσο, ενώ συνεχίζεται η έρευνα της επιχείρησης για νέο διευθύνοντα σύμβουλο, οι κίνδυνοι εκτέλεσης παραμένουν. Το νέο αφεντικό ίσως δυσκολευθεί να κρατήσει χαρούμενους τους επενδυτές.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v