Lex: Εκατομμυριούχοι

Από τη στιγμή που κάτι αποκτά ακρωνύμιο, συνήθως είναι δυσκολότερο να βγάλει κανείς χρήματα από αυτό. Τα στελέχη που είχαν δεχτεί τη συμβουλή να ανέβουν στο ”τρένο” των TMT (τεχνολογία, μέσα, τηλεπικοινωνίες) δέχονται πλέον συμβουλές να επενδύσουν στις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα).

Από τη στιγμή που κάτι αποκτά ακρωνύμιο, συνήθως είναι δυσκολότερο να βγάλει κανείς χρήματα από αυτό. Τα στελέχη που είχαν δεχτεί τη συμβουλή να ανέβουν στο ”τρένο” των TMT (τεχνολογία, μέσα, τηλεπικοινωνίες) δέχονται συμβουλές να επενδύσουν στις χώρες BRIC. Ωστόσο, υπάρχει μια τουλάχιστον βιομηχανία που δεν θεωρείται καλή επιλογή η επένδυση στην Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα: η διαχείριση πλούτου.

Η τελευταία επισκόπηση του παγκόσμιου πλούτου από την Boston Consulting επιβεβαιώνει την κυριαρχία του ανεπτυγμένου κόσμου στην διαχείριση πλούτου. Από τα 93 εκατομμύρια πλούσια νοικοκυριά του κόσμου -τα οποία ορίζονται ως αυτά με περιουσιακά στοιχεία, αξίας μεγαλύτερης των 100.000 δολαρίων- μόλις το 3,4% βρίσκεται στις χώρες BRIC.

Ο αριθμός των πλούσιων νοικοκυριών αυξήθηκε μόλις κατά 10% το 2003, ποσοστό πολύ χαμηλότερο του αντίστοιχου παγκόσμιου ρυθμού. Στην Κίνα βρίσκεται μόλις το 2% των νοικοκυριών αυτών.

Στην πραγματικότητα, η επισκόπηση καταδεικνύει τον συγκεντρωτισμό του παγκόσμιου πλούτου. Οι πλούσιοι της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ιαπωνίας αντιστοιχούν στο 85% των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων.

Η κερδοφορία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών εμφανίζει ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση. Οι 7 εκ. εκατομμυριούχοι του κόσμου ελέγχουν το 38% των συνολικών κεφαλαίων υπό διαχείριση. Η διαχείριση του πλούτου τους παράγει το 11% της συνολικής βάσης των εσόδων του κλάδου. Οπότε, ένας πολύ μικρός αριθμός μεμονωμένων ατόμων παράγει ένα δυσανάλογο ποσοστό των κερδών του κλάδου.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v