Ξεκινά το πρώτο ”ηθικό” πιστωτικό παράγωγο

Ο πρώτος ”ηθικός” δείκτης στα πιστωτικά παράγωγα, έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος, ξεκινά εντός των επόμενων ημερών από την E. Capital Partners του Μιλάνου, καλύπτοντας ένα κενό των ομολογιακών αγορών έναντι των μετοχικών.

του Alex Skorecki στο Λονδίνο

Ξεκίνησε τη λειτουργία του ο πρώτος ”ηθικός” δείκτης στα πιστωτικά παράγωγα, έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος.

Οι ”ηθικές” μετοχικές επενδύσεις έχουν σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί στην αγορά των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος, παρά τα πλήγματα που δέχτηκαν οι επενδυτές ομολόγων από επιχειρηματικά σκάνδαλα όπως αυτό της Parmalat.

Η E. Capital Partners, που εδρεύει στο Μιλάνο, δημιουργεί μετοχικούς και ομολογιακούς δείκτες από το 2000 και δηλώνει πως η μεθοδολογία που ακολουθεί απέκλεισε 15 από τις 21 αποτυχίες αποπληρωμής που έλαβαν χώρα στο επενδυτικό της σύμπαν σε αυτή την περίοδο.

Ο Guerino Guarnieri, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, δήλωσε: ”Οι επενδύσεις με κοινωνική ευθύνη δεν σημαίνουν ότι εγκαταλείπεται η προσήλωση στις αποδόσεις. Έχουμε σημαντικό ιστορικό στη μείωση του κινδύνου μη αποπληρωμής”.

Οι δείκτες των πιστωτικών παραγώγων έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται από διαχειριστές κεφαλαίων, μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα σταθερού εισοδήματος. Η E. Capital επεξεργάζεται την πρώτη ”ηθική” χρεωστική υποχρέωση που καλύπτεται από εχέγγυα (Collateralised Debt Obligation, CDO), η οποία θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών.

Τα CDO’s είναι χρεόγραφα που καλύπτονται από χαρτοφυλάκια ομολόγων, δανειακές υποχρεώσεις ή πιστωτικά παράγωγα και έχουν κλιμακούμενο επίπεδο κινδύνου για κάλυψη ευρύτερης γκάμας επενδυτικών επιλογών. Τα CDO’s που καλύπτονται από πιστωτικά παράγωγα ή σύνθετα CDO’s συνήθως εμπεριέχουν swap πιστωτικών αθετήσεων, μια συναλλάσσιμη μορφή προστασίας από τις αποτυχίες αποπληρωμής. Αυτά επιτρέπουν στους επενδυτές να αναλαμβάνουν θέσεις στην επιχειρηματική πιστωτική αγορά, χωρίς να αγοράζουν ομόλογα.

Ο όγκος των συναλλαγών που περιλαμβάνουν προϊόντα των swap πιστωτικών αθετήσεων έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά τη συγχώνευση των δυο ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, για τη δημιουργία του iTraxx στην Ευρώπη. Στους ”ηθικούς” δείκτες, η E. Capital ανταγωνίζεται τους δείκτες Dow Jones Sustainability και FTSE4Good. H Ε. Capital ισχυρίζεται ότι διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ στην Ευρώπη.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v