Ένας ”σπαγκοραμμένος” δισεκατομμυριούχος

Όταν συναντάς κάποιον με προσωπική περιουσία 2,3 δισ. στερλίνες που εργάζεται ακόμη 12 ώρες την ημέρα, κουρεύει μόνος του τα μαλλιά του και αγοράζει χυμό πορτοκαλιού με κουπόνια, μόνο μια ερώτηση σου κυριεύει το μυαλό: Γιατί;

του Toby Moore

Όταν συναντάς κάποιον με προσωπική περιουσία 2,3 δισ. στερλίνες που εργάζεται ακόμη 12 ώρες την ημέρα, κουρεύει μόνος του τα μαλλιά του και αγοράζει χυμό πορτοκαλιού με κουπόνια, μόνο μια ερώτηση σου κυριεύει το μυαλό: Γιατί;

”Θεωρώ ότι η εργασία σου δίνει πραγματική ισορροπία στη ζωή σου” τονίζει ο John Caudwell, ο οποίος έκανε περιουσία από την κινητή τηλεφωνία. Μεταξύ των επιχειρήσεών του, συγκαταλέγεται η αλυσίδα καταστημάτων Phones4u. ”Είμαι πεπεισμένος πως κάποιος χρειάζεται τα άσχημα ή τα δύσκολα πράγματα στη ζωή, για να εκτιμήσει τα καλά και τα εύκολα”.

Όσο για τον χυμό πορτοκαλιού; Είναι από τα μαγαζιά Happy Shopper κοντά στο σπίτι του στα Midlands. ”Δεν διαφέρω από οποιονδήποτε άλλον”, τονίζει. ”Μου αρέσει η ποιότητα αλλά μου αρέσει και η έννοια της αξίας και αν μπορώ να βρω καλή ποιότητα σε φθηνή τιμή, γιατί θα έπρεπε να πληρώσω παραπάνω;”

Ο κ. Caudwell επίσης κουρεύεται μόνος του, με αυτόματη μηχανή κουρέματος από το Boots. Όπως εξηγεί, η μέθοδος αυτή αφήνει το κρανίο του με ”τη σωστή ποσότητα κάλυψης”. ”Δεν έχει να κάνει με τα χρήματα, αλλά γιατί θα έπρεπε να σπαταλήσω την ώρα μου και να πληρώσω κάποιον 10 στερλίνες; Μπορώ να το κάνω μόνος μου”.

Ο κ. Caudwell έχει πάθος με την αίσθηση του χρόνου και σιχαίνεται τα e-mails, τα οποία θεωρεί ως το απόλυτο χάσιμο χρόνου και τα απαγορεύει στους 7.000 εργαζόμενους των εταιριών του.

Το γραφείο του είναι μαύρο ενώ στο χώρο δεν υπάρχει αξιοσημείωτος σχεδιασμός, εκτός από μεγάλες φωτογραφίες στον τοίχο που προδίδουν την συμπάθειά του για την ταχύτητα: ένα ταχύπλοο, μια μηχανή και ένα αγωνιστικό ποδήλατο. Τις περισσότερες ημέρες πάει στη δουλειά με ποδήλατο, διανύοντας 14 μίλια σε 45 λεπτά της ώρας. Σύντομα θα λάβει μέρος και σε έναν ποδηλατικό μαραθώνιο 2.300 μιλίων που γίνεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η απλοϊκή ερώτηση προς έναν άνθρωπο που μπορεί να αγοράσει τα πάντα είναι, τι έχει μείνει. ”Αυτός είναι ο βασικός λόγος που στερούμαι κάποια πράγματα. Γνωρίζω ανθρώπους, για παράδειγμα, που έχουν ένα μικρό κλάσμα της περιουσίας μου, αλλά έχουν 20 αυτοκίνητα. Εγώ πάλι, έχω μόνο ένα, μια Bentley Continental GT”.

Ακόμη και τη σαμπάνια, δεν την αγοράζει με τον εύκολο τρόπο. Βρίσκει έναν καλό οίκο παραγωγής και οδηγεί μέχρι τη Γαλλία, διαπραγματεύεται για 1.000 μπουκάλια και τα φέρνει μόνος του στο σπίτι του.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v