Lex: Περιορισμοί καπνίσματος

Οι περιορισμοί του καπνίσματος εξαπλώνονται παγκοσμίως σαν τα ζιζάνια. Το Κοινοβούλιο του Ιράν ψήφισε πρόσφατα ένα τέτοιο νόμο. Οι αγιατολάχ της υγείας έχουν ήδη καταστήσει παράνομη την άσχημη αυτή συνήθεια στις pub της Ιρλανδίας. Η Σκοτία και Αγγλία φαίνονται να ακολουθούν. Τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική υγεία της βιομηχανίας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, των επιχειρήσεων παραγωγής αλκοόλ και τσιγάρων;

Οι περιορισμοί του καπνίσματος εξαπλώνονται παγκοσμίως σαν τα ζιζάνια. Το Κοινοβούλιο του Ιράν ψήφισε πρόσφατα ένα τέτοιο νόμο. Οι αγιατολάχ της υγείας έχουν ήδη καταστήσει παράνομη την άσχημη αυτή συνήθεια στις pub της Ιρλανδίας. Η Σκοτία και Αγγλία φαίνονται να ακολουθούν.

Αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί ή είναι στην τελική ευθεία για να τεθούν εν ισχύ στις περισσότερες σκανδιναβικές χώρες, την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία και σε πολιτείες των ΗΠΑ. Άραγε, θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική υγεία της βιομηχανίας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, των επιχειρήσεων παραγωγής αλκοόλ και τσιγάρων;

Κατά πάσα πιθανότητα, όχι. Οι αποδείξεις ότι οι περιορισμοί θα καταστρέψουν τα μπαράκια και τις pubs είναι τόσο αμφιλεγόμενες όσο και οι κίνδυνοι του παθητικού καπνίσματος. Όντως, η εμπειρία της Ιρλανδίας δείχνει πως οι περιορισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε ισχυρή μείωση των πωλήσεων μπύρας. Αυτό εξηγεί το γιατί οι pub της Αγγλίας είναι υπέρ μιας σταδιακής επέκτασης των θέσεων για μη καπνιστές. Ωστόσο, η κατανάλωση μπύρας στην Ιρλανδία μειώνεται εδώ και χρόνια, ενώ οι άκαπνες pub θα προσελκύουν επίσης, τους μη καπνιστές.

Εξάλλου, αμερικανικές μελέτες καταδεικνύουν πως οι περιορισμοί έχουν μικρή επίπτωση στις φορολογημένες αποδείξεις πωλήσεων, που αποτελούν χωρίς αμφιβολία, μια από τις πιο αξιόπιστες μεθόδους μέτρησης. Οι έρευνες που χρηματοδοτούνται από καπνοβιομηχανίες τείνουν να περιγράφουν μια χειρότερη εικόνα, αλλά συνήθως δεν αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τις οικονομικές συνθήκες.

Σε καθαρά οικονομικούς όρους, οι μεγαλύτεροι ζημιωμένοι είναι οι κυβερνήσεις οι οποίες κερδίζουν πολλά από το ”κακό τσιγάρο”. Όσο για τις καπνοβιομηχανίες, οι αυξήσει στις τιμές μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες στον όγκο πωλήσεων. Επιπροσθέτως, υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθετικές εκστρατείες κατά του καπνίσματος τείνουν να ενθαρρύνουν το κάπνισμα από τους νέους.

Ωστόσο, ενώ τα οικονομικά επιχειρήματα δεν φαίνονται επαρκή, δεν έχουν χαθεί όλα για τους φιλελεύθερους καπνιστές. Τουλάχιστον κάποιοι ”μουλάδες” έχουν δείξει σεβασμό στο δικαίωμα των ενηλίκων να συναντώνται και να δουλεύουν σε ”ντουμανιασμένους” χώρους. Το 1996, ένας προηγούμενος περιορισμός καπνίσματος στο Ιράν ακυρώθηκε ως αντισυνταγματικός.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v