Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O κρυφός φόβος των τραπεζών

Το ρευστό-ρεκόρ που εναπόθεσαν οι τράπεζες overnight στην ΕΚΤ δημιουργεί ερωτηματικά για το νέο 3ετές πρόγραμμα και δείχνει ότι οι φόβοι για τον διατραπεζικό δανεισμό, επιμένουν. Αναμένονται "σήματα" από την Ρώμη.

  • James Wilson (Φρανκφούρτη), Patrick Jenkins και Robin Wigglesworth (Λονδίνο)
O κρυφός φόβος των τραπεζών
Οι τράπεζες της ευρωζώνης εναπόθεσαν ποσό ρεκόρ ρευστού στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λίγες ημέρες μετά την παροχή πρωτοφανούς ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα στην προσπάθειά της να εκτονώσει τις εντάσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι τράπεζες τοποθέτησαν σχεδόν 412 δισ. ευρώ στην διάρκεια των χριστουγεννιάτικων αργιών στον μηχανισμό overnight καταθέσεων της ΕΚΤ, που φέρει χαμηλό επιτόκιο και σε ομαλές περιόδους κατά κανόνα χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να παρκάρουν την υπερβάλλουσα ρευστότητά τους, συχνά με ζημία.

Το ρεκόρ στον overnight μηχανισμό προκύπτει λίγες ημέρες αφότου σχεδόν 520 τράπεζες δανείστηκαν 489 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, υπό το νέο τριετές πρόγραμμα ρευστότητας, υποδεικνύοντας ότι σε μεγάλο βαθμό οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιήσει την χρηματοδότηση που τους παρείχε η κεντρική τράπεζα, κατά τους αναλυτές. Οι ίδιοι προειδοποιούν, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η επιτυχία του προγράμματος της ΕΚΤ, που είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση ρευστότητας, σε περίοδο ισχνών όγκων συναλλαγών.

Το προηγούμενο ρεκόρ στην χρήση του μηχανισμού καταθέσεων της ΕΚΤ ήταν τα 384 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2010. Η δημοτικότητα του μηχανισμού έχει δείξει διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της κρίσης, αλλά κάθε μεγάλη αύξηση συχνά θεωρείται απόδειξη έντασης στην αγορά, δείχνοντας ότι οι τράπεζες προτιμούν την ασφάλεια των καταθέσεων στην ΕΚΤ από τις υψηλότερες αποδόσεις του διατραπεζικού δανεισμού. Οι όγκοι στον διατραπεζικό δανεισμό έχουν βουλιάξει τους τελευταίους μήνες.

Ο μηχανισμός καταθέσεων της ΕΚΤ έχει επιτόκιο μόλις 0,25% σε σύγκριση με το επιτόκιο 1% με το οποίο αρχικώς η ΕΚΤ παρείχε τα τριετή της δάνεια. Παρατηρητές σημειώνουν ότι η παροχή ρευστότητας έχει μειώσει τον ρίσκο τραπεζικής κατάρρευσης στην Ευρώπη, αλλά επίσης τονίζουν ότι οι τράπεζες –και οι πελάτες τους- ίσως δεν νιώθουν αρκετή εμπιστοσύνη ώστε να αυξήσουν την προσφορά πιστώσεων.

Η μεγάλη χρήση των overnight μηχανισμών της ΕΚΤ και στο νέο έτος, θα δείξει ότι η κεντρική τράπεζα δεν πέτυχε τον στόχο απελευθέρωσης τραπεζικών κεφαλαίων.

Ένα σημαντικό τεστ για την όρεξη για κρατικά ευρωπαϊκά ομόλογα θα γίνει σήμερα, με την δημοπρασία Ιταλικών εντόκων 6μηνης διάρκειας ύψους 9 δισ. ευρώ και 2ετών ομολόγων 2,5 δισ. ευρώ. Η Ρώμη επίσης θα κάνει δημοπρασία ομολόγων 5-8 δισ. ευρώ μεθαύριο. Ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι οι τράπεζες ενδεχομένως να επιλέξουν να κρατήσουν τα κεφάλαιά τους στην ΕΚΤ, παρά να τα επενδύσουν σε ιταλικές εκδόσεις.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v