Lex: Αμερικανικά δεκαετή ομόλογα

O κυλιόμενος μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των αγορών ομολόγων από τις αλλοδαπές κεντρικές τράπεζες ”γύρισε” αρνητικά τον προηγούμενο μήνα, από τη στιγμή που εξασθένησε ο ασιατικός συναλλαγματικός παρεμβατισμός. Tι θα γίνει εάν οι ξένοι αγοραστές απέχουν κάποια στιγμή μαζικά από τις δημοπρασίες;

Προσοχή! Εντός της εβδομάδας, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να επαναχρηματοδοτήσει δεκαετή ομόλογα treasuries, αξίας περίπου 51 δισ. δολ., στο πλαίσιο του τριμηνιαίου κύκλου χρηματοδότησης.

Νωρίτερα εφέτος, το μεγαλύτερο μερίδιο των ομολόγων καλύφθηκε από τη ζήτηση των ασιατικών κεντρικών τραπεζών, οι οποίες χρειάζονταν ένα ”ασφαλές λιμάνι” για τα ενισχυόμενα δολαριακά τους αποθέματα.

Ωστόσο, ο κυλιόμενος μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των αγορών ομολόγων από τις αλλοδαπές κεντρικές τράπεζες ”γύρισε” αρνητικά τον προηγούμενο μήνα, από τη στιγμή που εξασθένησε ο ασιατικός συναλλαγματικός παρεμβατισμός. Ενώ οι αγορές από τους ξένους επανήλθαν σε μικρότερη κλίμακα, τίθεται το κρίσιμο ερώτημα τι θα γίνει εάν οι ξένοι αγοραστές απέχουν κάποια στιγμή μαζικά από τις δημοπρασίες.

Ένα πρόσφατο έγγραφο της Federal Reserve δεν είναι διόλου καθησυχαστικό. Παρατηρεί πως οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες έχουν στην παρούσα φάση επαρκή κίνητρα για να διευρύνουν τις επενδυτικές επιλογές στις οποίες τοποθετούν τα αποθέματά τους, απομακρυνόμενες από το δολάριο.

Έτσι, ακόμη και αν οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν να παρέμβουν στις συναλλαγματικές αγορές το χειμώνα -ένα τεράστιο αν- ενδέχεται να μην το κάνουν μόνο μέσω αγορών treasuries.

Επιπροσθέτως, εάν οι ξένες κυβερνήσεις σταματήσουν να αγοράζουν αμερικανικά ομόλογα, οι αγορές από τους εγχώριους επενδυτές θα πρέπει να είναι εξαπλάσιες των επιπέδων του 2003, για να τις αντισταθμίσουν. Το έγγραφο δεν υπολογίζει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στις τιμές. Ωστόσο, η κοινή λογική αναφέρει κατάρρευση της αγοράς ομολόγων.

Ευτυχώς, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μια τέτοια θλιβερή κατάσταση αναπτύσσεται. Αντιθέτως, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εφησυχάζουν στο γεγονός ότι οι τιμές των ομολόγων ενισχύθηκαν τον προηγούμενο μήνα, όταν αποσύρθηκαν προσωρινά οι αλλοδαποί αγοραστές.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην τύχη ή στη συγκυρία, καθώς άλλαξαν οι απόψεις των επενδυτών για τον πληθωρισμό. Μη βασιστείτε στο ότι θα ξανασυμβεί, εάν, για κάποιο λόγο, οι Ασιάτες δεν ενεργοποιηθούν στις δημοπρασίες του μήνα.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v