”Πανικός του αγοραστή” κυριαρχεί στη Wall Street

Οι διαχειριστές μετοχικών χαρτοφυλακίων έχουν εξαιρετικά περιορισμένα περιθώρια να τοποθετηθούν στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους και οι δείκτες φαίνονται να έχουν αποκτήσει δική τους, ξεχωριστή οντότητα.

του Andrei Postelnicu στη Νέα Υόρκη

Οι διαχειριστές μετοχικών χαρτοφυλακίων έχουν εξαιρετικά περιορισμένα περιθώρια να τοποθετηθούν στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους και οι δείκτες φαίνονται να έχουν αποκτήσει δική τους, ξεχωριστή οντότητα.

Ο δείκτης S&P 500 της ευρύτερης αμερικανικής αγοράς διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 ετών, έχοντας ενισχυθεί κατά 6,4% στις τελευταίες δυο εβδομάδες, στην καλύτερη απόδοση σε αυτό το χρονικό διάστημα, από το Μάρτιο του 2003.

Εν τω μεταξύ, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones και ο δείκτης των εταιριών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, με τον Dow Jones να ολοκληρώνει την καλύτερη εβδομάδα από πλευράς αποδόσεων, των τελευταίων 19 μηνών.

Ο Joseph Battipaglia, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της Ryan Beck, αναφέρει: ”Με κάθε μέρα που περνά, η αγορά κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και θα είναι δυσκολότερες οι τοποθετήσεις”.

Κατά τη διάρκεια του ράλι της προηγούμενης εβδομάδας παρατηρήθηκε το φαινόμενο που αποκαλείται ”πανικός του αγοραστή”: η ενίσχυση του όγκου συναλλαγών παρά το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών κινούνταν ανοδικά, κάτι που σημαίνει πως οι επενδυτές θέλουν να συμμετάσχουν προκαταβολικά, ώστε να αποφύγουν ακόμη μεγαλύτερο κόστος ευκαιρίας μετά από μερικές συνεδριάσεις.

Ο Phil Dow, διευθυντής μετοχικής στρατηγικής της RBC Dain Rauscher, παρατηρεί πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις εκτός των τομέων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και αγροτικών προϊόντων, έχουν τους ισχυρότερους ισολογισμούς από το 1959, ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Επιπροσθέτως, η ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση των κεφαλαιακών δαπανών αναμένεται να λήξει, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών από πολλές επιχειρήσεις, όπως αναφέρει ο κ. Dow.

Ωστόσο, κάποιες απειλές παραμένουν, αναφορικά με την απόδοση της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, υπό τη μορφή της διατήρησης του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης. Επίσης, η πρόσφατη υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών ενδέχεται να είναι μια προσωρινή διόρθωση πριν από μια ισχυρή ανοδική τροχιά.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v