Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή ανάσα για την ευρωζώνη

Η πρόσφατη αισιοδοξία στις αγορές μετοχών και ομολόγων ίσως τονωθεί από διάφορες φήμες ενόψει της συνόδου της ευρωζώνης –αλλά μην γελιόμαστε: η απουσία κακών ειδήσεων δεν είναι το ίδιο με τις καλές ειδήσεις.

  • James Mackintosh
Μικρή ανάσα για την ευρωζώνη
Το Βέλγιο είναι ο τέλειος μικρόκοσμος της Ευρώπης: Διχασμένο από την γλώσσα και τον πολιτισμό, δεν έχει κυβέρνηση, έχει μεγάλα χρέη και μια οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης.

Τα βελγικά ομόλογα έχουν γίνει «μοντέλο» για την ευρωζώνη: την περασμένη εβδομάδα εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στα yields από ύπαρξης της ευρωζώνης. Την Δευτέρα τα yields εμφάνισαν την μεγαλυτερη πτώση από ύπαρξης της ευρωζώνης.

Ετσι συνοψίζεται η διττή φύση των αγορών σήμερα. Αν το ευρώ θα σωθεί, τα ριψοκίνδυνα ενεργητικά γίνονται της μόδας και καταγράφουν πολύ μεγάλες κινήσεις, όπως η εκτίναξη 10% στην μετοχή της BNP Paribas την Δευτέρα. Αν όχι, μια κατάρρευση του ευρώ θα αφήσει λίγα «καταφύγια» και, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα, ούτε τα γερμανικά ομόλογα δεν ανταποκρίνονται.

Την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές ήταν τόσο απαισιόδοξοι, που δεν χρειάζονταν αρνητικές ειδήσεις για να συντηρηθεί η αρνητική ψυχολογία. Ακόμη και αιώνια αισιόδοξοι αναλυτές επενδυτικών τραπεζών άρχισαν να συζητούν σενάρια για Αρμαγεδδών.

Το μέγεθος των μεταβολών στις τιμές αυξάνεται. Τα επιτόκια στα γερμανικά ομόλογα, για παράδειγμα, εμφάνισαν μέσα σε αυτό τον μήνα την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο καθώς και πτώση στην καταγεγραμμένη ιστορία, από το 1993. Οι μετοχές είναι επίσης ακραία ευμετάβλητες, αν και οι ημερήσιες μεταβολες σε μη τραπεζικές μετοχές είναι ανάλογες με του 2002, όταν κυριαρχούσαν φόβοι ύφεσης.

Οι επενδυτές βρίσκονται ενώπιον μιας απόφασης που είναι πιο δύσκολο απ’ όσο συνήθως. Αν η Ευρώπη μπορεί να σωθεί, οι μετοχές είναι φθηνές, τα περιφερειακά ομόλογα ακόμη φθηνότερα και τα «ασφαλή» ενεργητικά όπως το γεν, τα αμερικανικά ομόλογα Treasury, τα βρετανικά gilts και τα γερμανικά bunds είναι εξαιρετικά ακριβά. Αν όχι, τα «καταφύγια» είναι ελκυστικά σχεδόν σε οποιαδήποτε τιμή.

Εν τη απουσία σαφώς ενδείξεων ώστε να βασίσουν οι επενδυτες τις αποφάσεις τους, δεν μπορούν παρά να ακολουθήσουν το ένστικτό τους: Άραγε θα υποχωρήσει η Γερμανία και θα δεχθεί τα ευρωομόλογα ή την εκτύπωση χρήματος από την κεντρική τράπεζα; Μπορούν οι πολιτικοί στις χώρες της περιφέρειας να συντηρήσουν την λιτότητα, εν μέσω αυξανόμενων αναταραχών;

Η αισιοδοξία της Δευτέρας μπορεί να τονωθεί από συζητήσεις για πιθανές λύσεις ενόψει της συνόδου της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα ή για μείωση επιτοκίων. Αλλά δεν πρέπει να παρασυρόμαστε: η απουσία κακών ειδήσεων δεν είναι το ίδιο με την επίλυση.

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v