Lex: Hedge funds

Οι διαχειριστές των hedge funds υποτίθεται ότι ζουν και πεθαίνουν για τις αποδόσεις των κεφαλαίων τους. Φυσικά, οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει κατά πολύ από τότε που ο Alfred W. Jones σύστησε το πρώτο hedge fund πριν από 50 χρόνια. Πως θα αντιδρούσε ο ιδρυτής της βιομηχανίας στη νέα τάση των ”κλειδωμάτων” για μακρύτερες χρονικές περιόδους;

Οι διαχειριστές των hedge funds υποτίθεται ότι ζουν και πεθαίνουν για τις αποδόσεις των κεφαλαίων τους. Φυσικά, οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει κατά πολύ από τότε που ο Alfred W. Jones σύστησε το πρώτο hedge fund πριν από 50 χρόνια.

Ο κ. Jones δεν πίστευε στις διοικητικές προμήθειες για τους συνεργάτες, μια διασφάλιση που πλέον αποτελεί δεδομένο σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Πως θα αντιδρούσε ο ιδρυτής της βιομηχανίας στις νέες πρακτικές που προκύπτουν; Αναφέρομαι στα ”κλειδώματα” για μακρύτερες χρονικές περιόδους και την ενίσχυση των πρακτικών όσον αφορά τις ρευστοποιήσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ζητείται από τους επενδυτές να μην μετακινήσουν τα κεφάλαιά τους για περίοδο ενός έτους, έναντι της συνήθους πρακτικής που αφορά μηνιαία ή τριμηνιαία περίοδο δεσμευμένων κεφαλαίων. Κάποιες στρατηγικές ενδέχεται να δικαιολογούν μια τέτοια στάση.

Ένα hedge fund που επιλέγει ευκαιρίες σε πιεσμένα αξιόγραφα ή μακροπρόθεσμες μακροοικονομικές τάσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα εάν πρέπει να κλείσει τις θέσεις του σε μια αγορά χωρίς ρευστότητα ή πριν προλάβει να αποτυπωθεί η τάση στις τιμές.

Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, οι ακόμη μεγαλύτερες περίοδοι δέσμευσης κεφαλαίων χωρίς χαμηλότερες προμήθειες, ενδέχεται να αντανακλούν την τρέχουσα ισορροπία δυνάμεων. Τα κεφάλαια εισρέουν ακόμη στα hedge funds. Η Hedge Fund Research εκτιμά πως οι καθαρές εισροές στη βιομηχανία κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους ανέρχονται σε 16,8 δισ. δολ. έναντι 7,5 δισ. δολ. στο προηγούμενο τρίμηνο.

Οι αποδόσεις ενδέχεται να είναι απογοητευτικές συγκριτικά με προηγούμενες περιόδους αλλά φαίνονται ακόμη αξιόλογες σε σχέση με τις εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές. Με βάση αυτά, εάν τα hedge funds δυσκολεύουν την αποδέσμευση των κεφαλαίων των επενδυτών, το κάνουν απλώς γιατί μπορούν.

Η ενίσχυση της ελάχιστης χρονικής περιόδου δέσμευσης λογικά σημαίνει περισσότερη σταθερότητα των κεφαλαίων των hedge funds, αν και οι διαχειριστές μπορούν να προστατεύσουν τα κεφάλαια από προβληματικές για την στρατηγική εκροές, μέσω της διασφάλισης μιας διεσπαρμένης επενδυτικής βάσης.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν τα μεγαλύτερα ”κλειδώματα” αποτελεί σύμπτωμα της θέλησης των διαχειριστών να δημιουργήσουν ασφαλέστερο περιβάλλον ή αν αντιθέτως, τους επιτρέπει να κυνηγούν πιο αμφιλεγόμενες επενδύσεις σε αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων. Θα χρειαστεί πολύ περισσότερο από ένα τρίμηνο για να το αντιληφθούμε.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v