Lex: Ευρωπαϊκές τράπεζες

Καθώς οι επενδυτικές τράπεζες αναζητούν απεγνωσμένα κέρδη, η ημερήσια ”αξία σε κίνδυνο” στις συναλλακτικές τους δραστηριότητες αυξήθηκε φέτος σε επίπεδα διπλάσια από 4 χρόνια πριν. Κι αν οι μεγάλοι οίκοι έχουν τα μέσα για να απορροφήσουν τις επιπτώσεις από τυχόν ζημίες, οι μικρότερες τράπεζες δεν τα έχουν.

Ο κόσμος γίνεται όλο πιο επικίνδυνος και όχι μόνο στην γεωπολιτική αρένα. Σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse First Boston, η ημερήσια αξία σε κίνδυνο (value at risk-VAR) που αφορά τις τοποθετήσεις των επενδυτικών τραπεζών αυξήθηκε στα 850 εκατ. δολάρια στα μέσα του έτους, σε επίπεδα διπλάσια από εκείνα που υπήρχαν πριν τέσσερα χρόνια.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για να βγει αυτό το συμπέρασμα μπορεί να αμφισβητηθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, αφού η τάση εμφανίζεται μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλής μεταβλητότητας, υποδεικνύει σαφώς ότι οι τράπεζες τελευταία έχουν αναπτύξει μεγαλύτερες συναλλακτικές θέσεις, καθώς απεγνωσμένα αναζητούν κέρδη.

Αυτή η κατάσταση θεωρείται προκλητική, ειδικά καθώς τα αποτελέσματα ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών αποδεικνύονται υποτονικά.

Κάποιοι traders έχουν βέβαια χειριστεί σοφά τον κίνδυνο ή υπήρξαν τυχεροί. Η Credit Suisse χθες ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα από τα αναμενόμενα, εν μέρει επειδή της απέδωσε μια μεγάλη τοποθέτηση που είχε γίνει στο δολάριο. Αλλά κάποιοι άλλοι δεν ήταν τόσο τυχεροί: τα κέρδη της Morgan Stanley καταποντίστηκαν εξαιτίας μιας θέσης σε ομόλογα που αποδείχθηκε ανεπιτυχής.

Οι ενδείξεις για το τι θα ακολουθήσει είναι μικτές. Η Credit Suisse πρόσφατα μείωσε την ”αξία σε κίνδυνο” και σύντομα αναμένεται να ακολουθήσει η UBS. Κάποιες άλλες τράπεζες όμως εμφανίζονται έτοιμες να αναλάβουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Εν τω μεταξύ, αυτά τα υψηλά επίπεδα ανάληψης κινδύνου είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο.

Οι μεγάλες τράπεζες έχουν τα έσοδα και κεφάλαια που χρειάζονται για να απορροφήσουν τις επιπτώσεις από τις συναλλακτικές ζημίες. Οι μεσαίοι όμιλοι όμως δεν τα έχουν.

Τέτοιου είδους πιέσεις ήταν που ώθησαν την Commerzbank να μελετήσει το ενδεχόμενο εξόδου από ορισμένες δραστηριότητες. Και εάν εκδηλωθεί κάποιο χρηματιστηριακό σοκ στους ερχόμενους μήνες, ίσως ακολουθήσουν κι άλλοι οίκοι.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v