Οι επιπτώσεις της επανεκλογής Μπους στις αγορές

Οι αγορές φανέρωσαν αμέσως τις αντιδράσεις τους στην επανεκλογή του George W. Bush. Οι τιμές των μετοχών, το δολάριο και οι πετρελαϊκές τιμές ενισχύθηκαν, ενώ υποχώρησαν οι τιμές των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων. O Philip Coggan αναλύει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος στις αγορές.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Οι αγορές φανέρωσαν αμέσως τις αντιδράσεις τους στην επανεκλογή του George W. Bush. Οι τιμές των μετοχών, το δολάριο και οι πετρελαϊκές τιμές ενισχύθηκαν, ενώ υποχώρησαν οι τιμές των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων.

Εν μέρει, αυτό προκαλείται από την ανακούφιση για το ξεκάθαρο αποτέλεσμα, εκτός αν το Ohio μας διαψεύσει. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές σε μετοχικούς τίτλους προτιμούσαν νίκη του κ. Bush, κυρίως λόγω των φορολογικών ελαφρύνσεων στα μερίσματα και τα κεφαλαιακά κέρδη, αλλά και λόγω της θετικής επίδρασης σε κάποιους τομείς, όπως ο φαρμακευτικός και ο κλάδος αμυντικού εξοπλισμού.

Ένας ακόμη λόγος ανακούφισης για την κεφαλαιαγορά ήταν ότι η προεκλογική περίοδος, όπως και τα δύο Συνέδρια των κομμάτων και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, πέρασαν χωρίς τρομοκρατική επίθεση. Αυτό ενδέχεται να περιορίσει το premium κινδύνου που επιβαρύνει τις μετοχές από την αρχή του έτους. Για τον ίδιο λόγο, η ελκυστικότητα των ομολόγων θα μειωθεί, τουλάχιστον για την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο.

Το πιο μακροπρόθεσμο ζήτημα, ωστόσο, είναι το αν η δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Bush θα αναζητήσει λιγότερο επιθετική εξωτερική πολιτική. Εάν δεν το κάνει, οι γεωπολιτικές εντάσεις και συνεπώς οι κίνδυνοι που επιβαρύνουν τις μετοχές ενδέχεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Στο μέτωπο των ομολόγων, με τους Ρεπουμπλικάνους να ελέγχουν τόσο το Λευκό Οίκο όσο και το Κογκρέσο, οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν εάν θα καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν κατά την πρώτη θητεία λογικά θα μονιμοποιηθούν, αλλά θα περιοριστούν οι δαπάνες;

Η πορεία του δολαρίου και του πετρελαίου θα εξαρτηθεί από αυτούς τους παράγοντες. Ορισμένοι αναλυτές απέδωσαν την υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών λίγο πριν από τις εκλογές στα σενάρια για νίκη του John Kerry, στον σχεδιασμό των Δημοκρατικών για ”άνοιγμα” των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου και στη μεγαλύτερη έφεση του Δημοκρατικού για διάλογο.

Σίγουρα το δολάριο θα είχε πληγεί από μια ενδεχόμενη χρονική επιμήκυνση της διαμάχης για το αποτέλεσμα, όπως το 2000, αλλά οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές του εξαρτώνται λιγότερο από την ταυτότητα του Προέδρου των ΗΠΑ και περισσότερο από το αν οι επενδυτές θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν με χαρά το αμερικανικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Μέχρι την Παρασκευή, οι αγορές συναλλάγματος ενδέχεται να έχουν ξεχάσει τα πάντα για τις εκλογές ρίχνοντας το βάρος στα μακροοικονομικά στοιχεία.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v