Lex: Αμερικανικές εκλογές

Το αμερικανικό εκλογικό σώμα κράτησε όλο τον κόσμο σε αγωνία μέχρι το τελευταίο λεπτό. Οι αγορές αντιθέτως, φάνηκαν ιδιαίτερα προβλέψιμες. Από τη στιγμή που διασφαλίστηκε η νίκη του George W. Bush, οι αγορές επιδόθηκαν σε ράλι, αντανακλώντας την ανακούφιση για το καθαρό αποτέλεσμα.

Το αμερικανικό εκλογικό σώμα κράτησε όλο τον κόσμο σε αγωνία μέχρι το τελευταίο λεπτό. Οι αγορές ωστόσο, φάνηκαν ιδιαίτερα προβλέψιμες. Από τη στιγμή που διασφαλίστηκε η νίκη του George W. Bush, οι αγορές επιδόθηκαν σε ράλι, αντανακλώντας την ανακούφιση για το καθαρό αποτέλεσμα και την προοπτική μιας ακόμη τετραετίας με τον κ. Bush.

Τα αμερικανικά δεκαετή ομόλογα υποχώρησαν. Το status ασφάλειας που τα διακρίνει αποδείχτηκε αχρείαστο και οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι ο κ. Bush θα προχωρήσει σε αξιοσημείωτες ενέργειες για την συρρίκνωση των αμερικανικών ελλειμμάτων.

Η νίκη του κ. Bush ενδέχεται να σημαίνει πως οι φορολογικές ελαφρύνσεις στα μερίσματα και τα κεφαλαιακά κέρδη θα μονιμοποιηθούν. Αυτό λογικά θα καταστήσει την αμερικανική κεφαλαιαγορά, ελκυστικότερη. Ορισμένες εταιρίες θα ενθαρρυνθούν να αυξήσουν τις μερισματικές πληρωμές, ενώ οι εταιρίες με υψηλές μερισματικές αποδόσεις θα γίνουν ελκυστικότερες.

Ο κ. Bush ενίσχυσε επίσης την αποδοχή του από το εκλογικό σώμα καθώς και τον έλεγχό του στη Γερουσία. Αυτό ενισχύει τις πιθανότητες για αλλαγές πιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως μεταρρυθμίσεις στο αστικό και ποινικό σύστημα και μερική ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο πάντως, έχει απομακρυνθεί η εκλογική αβεβαιότητα. Οι μετοχές του φαρμακευτικού κλάδου ενισχύθηκαν, καθώς εξαφανίστηκαν οι ανησυχίες μείωσης της τιμής των φαρμάκων από τον John Kerry.

Οι πολιτικές του κ. Bush είναι γνωστές. Οι επενδυτές δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο από το να επικεντρωθούν εκ νέου στην τιμή του πετρελαίου, τα επιτόκια, τις διεθνείς εντάσεις και την πρόοδο της αμερικανικής οικονομίας. Μέχρι την Παρασκευή, οι εκλογές θα φαντάζουν σαν μια μακρινή ανάμνηση, με όλα τα μάτια, στραμμένα σε ένα από τα αδύναμα σημεία του κ. Bush: την παραγωγή θέσεων εργασίας.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v