Ενας χρήσιμος οδηγός για το εκλογικό θρίλερ

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν, τα πρώτα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν, και όλοι αναμένουν πως θα εξελιχθούν σε ρυθμούς θρίλερ. Δεν αποκλείεται, πως, μετά και τη σύγχυση του 2000, τα ενημερωτικά δίκτυα ίσως διστάσουν να δώσουν το όνομα του νικητή. Οι FT επεξεργάσθηκαν έναν χρήσιμο οδηγό για όσους επιθυμήσουν να παρακολουθήσουν το θρίλερ σήμερα το βράδυ.

του Peter Spiegel

Ο νικητής των αμερικανικών Προεδρικών εκλογών της Τρίτης δεν θα ανακοινωθεί πριν το πρωί της Τετάρτης ή και ακόμη αργότερα. Ωστόσο, ενδείξεις για το ποιος από τους δυο υποψήφιους θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ ενδέχεται να προκύψουν νωρίτερα, όταν οι κάλπες κλείσουν σε διάφορες κρίσιμες πολιτείες.

Μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε το 2000, τα δίκτυα ενημέρωσης ενδέχεται να διστάσουν να κατονομάσουν νικητή, ακόμη και ώρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο, κάποια πρώιμα αποτελέσματα ενδέχεται να ανακοινωθούν όταν κλείσουν οι κάλπες. Σε κάποιες πολιτείες, όπως στην Indiana και περιφέρειες του Kentucky, αυτό θα συμβεί στις 01:00 (ώρα Ελλάδας) - Ξημερώματα Τετάρτης.

Ως εκ τούτου, θεωρείται χρήσιμος ένας οδηγός για την νύχτα που έρχεται.

* 02:00 ώρα Ελλάδας

Μια ενδεχόμενη ήττα στην Florida θα δυσκολέψει εξαιρετικά τη νίκη για κάθε υποψήφιο. Αν και αξίζει τον χαρακτηρισμό του πεδίου μάχης, μόλις πρόσφατα μετατράπηκε σε αυτό. Παραδοσιακά, αποτελεί ”κάστρο” των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι έχουν κερδίσει εκεί τις πέντε από τις έξι εκλογικές αναμετρήσεις. Συνεπώς, μια ήττα θα πλήξει περισσότερο τον κ. Bush παρά τον κ. Kerry.

Καθώς κάποιες περιφέρειες στη δυτική Florida υπάγονται σε διαφορετική ζώνη ώρας, τα δίκτυα ίσως διστάσουν να ανακοινώσουν στοιχεία πριν τις 03:00 ώρα Ελλάδας.

Το New Hampshire αποτελεί ένα ακόμη παραδοσιακό ”κάστρο” για τους Ρεπουμπλικάνους που πρόσφατα έχει μετατραπεί σε αμφιλεγόμενη πολιτεία. Σε περίπτωση οριακής διαφοράς, οι μικρότερες περιφέρειες αναμένεται να διατελέσουν σημαντικό ρόλο. Εάν ο κ. Bush πάει καλά εδώ, αποτελεί ένδειξη ότι έχει τη στήριξη κάποιων ψηφοφόρων-κλειδιά: των γυναικών των αμερικανικών προαστίων, οι δεξιόφρονες απόψεις των οποίων σε ζητήματα οικονομίας και ασφάλειας θα έπρεπε να τις φέρνει στους Ρεπουμπλικάνους, αλλά ενδέχεται να ψηφίσουν Δημοκρατικούς λόγω των θέσεών τους σε κοινωνικά ζητήματα όπως οι εκτρώσεις και η οπλοκατοχή.

Το Kentucky αποτελεί περιφέρεια του κ. Bush.

* 02:30 ώρα Ελλάδας

Εάν ο κ. Kerry χάσει τη Florida, θα πρέπει να κερδίσει στο Ohio, μια πολιτεία που πήγε στον κ. Bush πριν από τέσσερα χρόνια αλλά έχει στηρίξει δυο φορές τον Bill Clinton. Όπως οι περισσότερες βιομηχανικές πολιτείες της Δύσης, το Ohio έχει δεχτεί πλήγματα από την οικονομική επιβράδυνση, μετατρέποντας μια ισχυρή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων σε ”ρωσική ρουλέτα”. Οι ψηφοφόροι-κλειδιά είναι οι επονομαζόμενοι ”Δημοκρατικοί του Reagan”, λευκοί της εργατικής τάξης που στράφηκαν εναντίον του κόμματος την δεκαετία του ’80 και τώρα φαίνονται να επιστρέφουν, λόγω της απώλειας πολλών θέσεων εργασίας στην πολιτεία.

* 03:00 ώρα Ελλάδας

Ενώ κάποτε θεωρούταν μια αμφιλεγόμενη πολιτεία, το Michigan αναμένεται να ψηφίσει τον κ. Kerry, αν και η ”ψαλίδα” στις δημοσκοπήσεις μειώθηκε μετά από τα πολλά ταξίδια του κ. Bush στην πολιτεία. Τα οικονομικά προβλήματα είναι ανάλογα του Ohio και οι μεγαλουπόλεις όπως το Detroit αναμένεται να δώσουν την πολιτεία στους Δημοκρατικούς. Μια μικρή διαφορά για τον κ. Kerry εδώ ενδέχεται να σημαίνει μια δύσκολη νύχτα για τον υποψήφιο.

Όπως οι περισσότερες δυτικές πολιτείες, το Colorado αποτελούσε για πολύ καιρό, ισχυρό ”κάστρο” τους Ρεπουμπλικανικού κόμματος, λόγω τους μείγματος αντικυβερνητικού φιλελευθερισμού με την σημαντική στρατιωτική παρουσία. Ωστόσο, τα κύματα μετανάστευσης από την ανατολική ακτή και την California έχουν μετατρέψει την πολιτεία σε Δημοκρατική.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η διαφορά στο New Mexico ήταν ακόμη μικρότερη από αυτή της Florida και οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δείχνουν επανάληψη.

Μαζί με το Ohio και την Florida, η Pennsylvania είναι μια από τις τρεις κρίσιμες πολιτείες της αναμέτρησης ενώ εν υπάρχουν πολλά περιθώρια για τον κ. Kerry να την χάσει και να εκλεχθεί Πρόεδρος. Οι δημοσκοπήσεις είναι θετικές για αυτόν. Ο κ. Kerry θα χρειαστεί την Δημοκρατική Philadelphia και την βοήθεια των ”Δημοκρατικών του Reagan” στο Pittsburgh, από όπου κατάγεται και η γυναίκα του, Teresa Heinz Kerry.

*04:00 ώρα Ελλάδας

Η Minnesota και το Wisconsin είναι παραδοσιακά ”κάστρα” των Δημοκρατικών. Ήταν μεταξύ των εννέα μόλις πολιτειών που ψήφισαν Michael Dukakis στις εκλογές του 1998. Ωστόσο, τα πρόσφατα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ”μάχη”. Θα είναι εξαιρετικά σημαντικές στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, εάν οι υποψήφιοι έχουν μοιράσεις τις Pennsylvania, Florida και Ohio. Εάν ο κ. Kerry έχει κερδίσει τις δυο από τις τρεις, ο κ. Bush θα πρέπει να κερδίσει σε Minnesota και Wisconsin.

Η South Dakota είναι μια ασφαλής πολιτεία για τον κ. Bush.

* 05:00 ώρα Ελλάδας

Δεν είναι εύκολο να ξεχαστεί ότι το 2000, οι αμερικανοί παρακολουθούσαν με εξαιρετική προσοχή τις αλλαγές στην πολιτεία της Iowa. Ο Al Gore έπρεπε να κερδίσει την Iowa για να καταστεί αποφασιστικής σημασίας η πολιτεία της Florida και ο George Bush φαινόταν να έχει ένα ασφαλές προβάδισμα. Ωστόσο, η αλλαγή στην πρωτοκαθεδρία νωρίς το πρωί έδωσε την πολιτεία στον κ. Gore. Εάν η ψηφοφορία απόψε το βράδι είναι τόσο οριακή όσο ήταν το 2000, οι μικρές πολιτείες όπως η Iowa ίσως καθορίσουν το αποτέλεσμα.

* 06:00 ώρα Ελλάδας

Πριν τις εκλογές του 2000, οι ανησυχίες για αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα επικεντρώνονταν στις βορειοδυτικές πολιτείες του Oregon και της Washington, όπου όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου. Υπήρχε η πιθανότητα, οι εργαζόμενοι στην εκλογική διαδικασία να ”κοσκινίζουν” τους ταχυδρομικούς σάκους για ημέρες. Εν τέλει, η καταμέτρηση πραγματοποιήθηκε χωρίς διαμάχες. Λογικά, οι πολιτείες επιστρέφουν στους Δημοκρατικούς.

Εν κατακλείδι, δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε την Hawaii. Λογικά πάει στους Δημοκρατικούς αλλά, σε μια ακόμη ένδειξη του πόσο οριακή αναμένεται η αναμέτρηση, ο αντιπρόεδρος Dick Cheney πήγε εκεί το σαββατοκύριακό -η πρώτη φορά μετά το 1960 που ο υποψήφιος για την Προεδρία ή την Αντιπροεδρία της χώρας επισκέπτεται την πολιτεία.

Οι εκλογολόγοι εκτιμούν ότι η πόλωση είναι μεγάλη και η συμμετοχή στην σημερινή αναμέτρηση θα είναι κατά 10 έως 20 εκατομμύρια ψήφους μεγαλύτερη από το 2000 καθώς αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες 118 έως 121 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Η ψηφοφορία άρχισε στις ανατολικές πολιτείες της χώρας στις 13.00 (ώρα Ελλάδας) και οι πρώτες κάλπες θα κλείσουν, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Λόγω της διαφοράς της ώρας, η ψηφοφορία θα διαρκέσει συνολικά 26 ώρες. Ολοκληρώθηκε ήδη στις 07.00 (ώρα Ελλάδας) στη μικρή κοινότητα Dixville Notch του New Hampshire και οι τελευταίες κάλπες θα κλείσουν στη Hawaii στις 09.00 (ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης.

* Τα πρώτα αποτελέσματα

Στο μικρό χωριό Dixville Notch κοντά στον Καναδά, το οποίο παραδοσιακά δίνει τα πρώτα αποτελέσματα στις αμερικανικές εκλογές, ολοκληρώθηκε ήδη η διαδικασία ψηφοφορίας. Από τους 26 ψηφοφόρους, οι 19 ψήφισαν τον George W. Bush ενώ 7 ψήφοι πήγαν στον John Kerry. O νυν Πρόεδρος έχασε δυο υποστηρικτές, καθώς στην αντίστοιχη ψηφοφορία του 2000, το αποτέλεσμα ήταν 21-5 υπέρ του.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v