Lex: Αμερικανικές εκλογές

Μέσα στο ομιχλώδες τοπίο που περιβάλλει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, υπάρχει και μια βεβαιότητα. Το καλύτερο αποτέλεσμα για τους επενδυτές είναι μια ξεκάθαρη νίκη για έναν από τους δυο υποψήφιους.

Μέσα στο ομιχλώδες τοπίο που περιβάλλει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, υπάρχει και μια βεβαιότητα. Το καλύτερο αποτέλεσμα για τους επενδυτές είναι μια ξεκάθαρη νίκη για έναν από τους δυο υποψήφιους. Με τόσες ανησυχίες να επηρεάζουν ήδη τις διεθνείς αγορές -για την οικονομική ανάπτυξη, τα επίπεδα ρεκόρ των αμερικανικών ελλειμμάτων, τις υψηλές πετρελαϊκές τιμές και το Ιράκ- λίγες εβδομάδες καθυστέρησης για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης θα πήξουν το επενδυτικό κλίμα.

Εάν το αποτέλεσμα αμφισβητηθεί, τα αμερικανικά δεκαετή ομόλογα ενδέχεται να ωφεληθούν από το status ασφάλειας που προσφέρουν, ενώ οι μετοχές αναμένεται να υποφέρουν. Αυτό συνέβη το 2000 Ωστόσο, ένας Πρόεδρος θα αναλάβει τελικά καθήκοντα.

Σε γενικές γραμμές οι επενδυτές στις κεφαλαιαγορές ενδέχεται να προτιμούν τον George Bush. H νομοθεσία σε κάποιους κλάδους θα είναι λιγότερο αυστηρή από αυτήν που αναμένεται να επιβάλουν οι Δημοκρατικοί. Η προοπτική διατήρησης των φορολογικών ελαφρύνσεων του κ. Bush, ιδίως στα μερίσματα και τα κεφαλαιακά κέρδη, λογικά θα προσελκύσει τους μετοχικούς επενδυτές. Μια εκλογή John Kerry, από την άλλη πλευρά, θα είναι θετική για τα κρατικά ομόλογα εάν τηρήσει το σχεδιασμό του για βελτίωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Θα υπάρξουν επιπτώσεις σε συγκεκριμένους τομείς από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης. Στην υγειονομική περίθαλψη, ο κ. Kerry ενδέχεται να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων, πλήττοντας τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιριών. Ωστόσο, οι προτάσεις του για επιχορήγηση της περίθαλψης θα είναι θετικός για τους τομείς που επιβαρύνονται από το εν λόγω κόστος.

Στον κλάδο του αμυντικού εξοπλισμού, ο κ. Kerry ενδέχεται να απομακρυνθεί από τις επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία, οι οποίες ωφελούν τις εταιρίες, προσανατολιζόμενος στην απασχόληση περισσοτέρων στρατιωτών. Για τις επιχειρήσεις ενέργειας και κοινής ωφέλειας, ο κ. Kerry αναμένεται να επιβάλλει νέα ακριβότερα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Ωστόσο, τα ζητήματα που πραγματικά απασχολούν τους επενδυτές είναι το αν θα επιβραδυνθεί σημαντικά η οικονομία του χρόνου και αν θα ενισχυθούν τα επιχειρηματικά κέρδη. Σε βάθος χρόνου, οι πολιτικές ενός νέου Προέδρου σίγουρα επηρεάζουν τα ζητήματα αυτά. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, οι πιο σημαντικοί παράγοντες είναι η τιμή του πετρελαίου, η παραγωγή νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και η ικανότητα του Alan Greenspan, προέδρου της Federal Reserve, να κατευθύνει την οικονομία.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v